El bisbe delegat per als Jocs Olímpics de París: “El dret a la blasfèmia no té cabuda en el marc de l’olimpisme”

cropped-fav.png

“El dret a la blasfèmia no té cabuda en el marc de l’Olimpisme”. Aquesta és la resposta d’Emmanuel Gobilliard, bisbe de Digne i delegat de l’Església catòlica a França per als Jocs Olímpics de París 2024, davant la paròdia que es va fer de la composició pictòrica de L’últim sopar, de Leonardo da Vinci, durant la cerimònia d’inauguració de l’esdeveniment el passat divendres.

Després del comunicat emès des de la Conferència Episcopal Francesa per expressar el seu malestar per l’escena protagonitzada per un grup de drag queens, Gobilliard assegura en una entrevista a La Croix que la controvèrsia generada arran d’aquesta paròdia no haurà servit al propòsit de la pau en una cita esportiva destinada precisament, a “promoure l’esperit d’unitat, fraternitat, trobada”.

En veure les nombroses mostres de rebuig que va concitar l’escena arreu del món, Gobilliard reconeix un sentiment d’estar davant “un espectacle amb un fort prejudici ideològic” que, segons el prelat, intentava imposar una forma unívoca de pensar i contra la qual resulta difícil expressar avui un desacord de punts de vista”. “Això planteja la pregunta: fins a on arriba la inclusivitat, tan destacada en la cerimònia?”, es demana.

Gobilliard explica també que en el comunicat dels bisbes francesos, publicat l’endemà de la cerimònia d’obertura de la competició —en el qual van “destacar totes les coses boniques que s’havien produït allí”— es va voler “respondre en nom de tots els cristians que s’havien sentit ferits, o exclosos de fet d’aquest moment”. “Jo mateix m’he sentit profundament ferit per aquesta paròdia de la Cena”, admet el bisbe de Digne.

Preguntat per com respondre a aquells que reivindiquen el “dret a la blasfèmia”, el prelat subratlla que és legítim per a un escenògraf expressar les seves idees, les seves ideologies, en espectacles o obres de teatre. “Però aquí els Jocs Olímpics i paralímpics s’inscriuen en un marc molt precís, ja que la Carta Olímpica demana explícitament que no s’expressi una opinió política, ideològica o religiosa“, recorda el bisbe, que, al contrari d’altres veus d’àmbit catòlic, no considera necessària una missa de reparació.

L’organització dels Jocs Olímpics de París demana disculpes 

Mentrestant, Anne Descamps, directora de comunicació del comitè organitzador dels Jocs Olímpics de París 2024, va demanar disculpes públicament a totes les persones que es van sentir ofeses per la polèmica representació.

Ho va fer aquest mateix diumenge en una compareixença en què va insistir en el fet que la cerimònia tenia la intenció de celebrar la tolerància comunitària. “Mai no hi va haver intenció de mostrar falta de respecte envers cap grup religiós. Si la gent s’ha sentit ofesa, per descomptat que ho lamentem molt”, va assegurar.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia