‘El ball de la gloriosa Santa Úrsula’ porta al Milà l’exemple de fortalesa femenina per avançar de manera igualitària i valenta

jordpacheco
Xavier Pete, president de l'Agrupació Cultural el Milà. | 'Flama'

L’església parroquial de Santa Úrsula, al Milà, acollirà el pròxim 22 d’octubre la presentació del ‘Ball de la gloriosa santa Úrsula’. L’estrena coincidirà amb la festivitat de la santa, patrona d’aquesta localitat de l’Alt Camp, Tarragona, i anirà a càrrec de l’Agrupació Cultural el Milà.

Inspirada en la llegenda de santa Úrsula, l’obra va ser trobada per Eduard Tudores el 2021 en un armari de casa seva, al Milà. Va ser escrita abans del 1919 pel seu avi Joan Tudores Jornet (1872-1919), que hauria treballat a les terres de conreu de la família. La representació constarà d’una introducció al voltant de la troballa i posterior digitalització del llibre manuscrit, un pròleg elaborat per la família que ha mantingut sa i estalvi el document, i la transcripció de les prop de 60 pàgines que conté.

En l’acte de presentació d’aquesta versió del ball parlat, que l’Agrupació Cultural el Milà edita i posa a la venda, hi participaran Xavier Pete, president de l’Agrupació Cultural el Milà; Joan Anton Cedó i Antonio Agüera, rector i alcalde del Milà, respectivament.

Una dona “indestructible”

“Úrsula va ser diferent de la resta de dones amb què va conviure i va ser capaç, tal com mostra aquesta obra, de superar les més grans adversitats gràcies a una actitud de superació personal i de lideratge”, destaca Xavier Pete. Segons el també redactor en cap de Flama, Santa Úrsula va protagonitzar un paper llegendari durant el baix imperi Romà. “La seva figura —assegura— ha arribat als nostres dies com un exemple de la dona indestructible, gens mal·leable i plena de fortalesa interna que necessiten totes les societats per avançar de manera igualitària i valenta”.

Així, la protagonista del ‘Ball de la gloriosa santa Úrsula’ manté la fermesa davant els constants infortunis que l’esperen. “Ho fa quan és forçada a marxar del convent per ser casada amb un príncep, quan la tempesta a alta mar empitjora el viatge que ha de fer amb altres dones i quan els sarraïns comencen a matar a tort i a dret totes elles en trobar-se-les”, detalla Pete, que assegura que la santa va esdevenir un referent per a milers de donzelles del seu temps. “Els seus valors —assegura— mai no es van veure alterats per reis, regents, soldats i tota mena de grups d’homes perfectament organitzats”.

“La patrona que tot poble voldria”

‘El ball de la gloriosa Santa Úrsula’ es va popularitzar en municipis com Alcover o Tarragona, on es té constància d’altres versions de la llegenda de la santa. “Al sud de Catalunya —relata Pete— és on més ha arrelat la devoció per aquesta verge martiritzada: al Milà, a Valls i a Tortosa hi ha relíquies vinculades a ella”.

Des de l’Agrupació Cultural el Milà es creu que és possible que durant el temps en què l’obra va ser acabada d’escriure, en català i castellà antic, molts veïns s’haurien pogut animar a representar-la pels volts del dia de Santa Úrsula. “Pel que hem pogut investigar, creiem que aquesta obra hauria inspirat intel·lectualment moltes de les societats rurals de principis del segle XX, de les quals es coneix que tenien un índex d’analfabetisme elevat”, rebla Pete.

El president de l’Agrupació Cultural el Milà subratlla que Santa Úrsula és “la patrona que tot poble voldria”. “Ho suggereix, a l’inici de l’obra, un dels àngels que té el plaer de presentar-la i de ressenyar-ne la millor de les seves qualitats, la capacitat de no decaure mai”, conclou.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia