“Aquesta comissió és una il·legítima desviació de poder, un despropòsit parlamentari i, sobretot, una injustícia”. Amb aquestes paraules s’expressa l’exdirector de Justícia i Pau, Eduard Ibáñez, en un article publicat avui a La Vanguardia en què fa referència a la comissió d’investigació del Parlament sobre la pederàstia en el si de l’Església, el pla de treball de la qual va ser aprovat el passat 27 de març.
Ibáñez assegura que tot i que en l’objectiu de la investigació s’inclouen formalment les violències i abusos comesos en altres àmbits de la societat, “el seu nom i el seu objectiu principal són l’Església i els testimonis i experts convocats s’enfoquen principalment a l’Església”. “La seva veritable finalitat, o almenys la dels seus impulsors, no és investigar uns determinats fets, sinó l’escarni públic de l’Església, per renyar-la, desprestigiar-la públicament i, a ser possible, condicionar la seva llibertat d’actuació”, afirma l’advocat català, advertint al mateix temps que “des d’un punt de vista jurídic, aquesta comissió ultrapassa amb escreix les finalitats d’una comissió parlamentària d’investigació, l’objectiu de les quals (segons el Reglament del Parlament) són assumptes d’interès públic que siguin ‘competència’ de la Generalitat, vinculades a la funció del Parlament de legislar i de controlar i impulsar l’acció del Govern”.
El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, figura a la llista de les 90 persones citades a declarar com a testimoni davant la comissió. Així ho va decidir el Parlament, gràcies als vots a favor d’ERC, Junts, Comuns i la CUP, amb els vots en contra de PSC-Units i l’abstenció de la resta de grups. El també president de la Conferència Episcopal Espanyola hi compareixerà en representació de la jerarquia eclesial catalana.
Entre els noms de la llista hi ha altres representants de l’Església catalana, com ara Bernat Juliol, prior de Montserrat. També hi figura el defensor del Poble, Ángel Gabilondo, la síndica de Greuges Esther Giménez Salinas i nombrosos experts de l’àmbit educatiu, l’esport, el lleure i la família. En representació de les víctimes, hi figuren, entre altres, l’escriptor barceloní Alejandro Palomas i el psiquiatra infantil Miguel Ángel Hurtado, conegut per haver sigut la primera persona a denunciar abusos de mans del monjo de Montserrat Andreu Solé.
Per a l’exdirector de Justícia i Pau, que actualment és adjunt al representant personal del copríncep d’Andorra, l’arquebisbe Joan-Enric Vives, “una comissió parlamentària, formada per grups polítics que s’enfronten públicament en favor de projectes i interessos contraposats, no pot tractar de manera imparcial i constructiva un fenomen social de tal magnitud i complexitat”.
Ibáñez apunta a més que la realitat del problema s’està desenfocant en centrar-se principalment en l’Església, cosa que, assegura, impedeix afrontar-lo adequadament perquè els abusos sexuals a infants “són una terrible realitat que té lloc en tots els àmbits socials, principalment en la família, fins al punt que alguns experts afirmen que es tracta d’una greu problemàtica de salut pública”. L’advocat també ha titllat d’injusta un comissió que, al seu parer, reforça un determinat relat mediàtic que presenta falsament l’Església com una institució on predomina l’abús i el seu encobriment”.
Altres investigacions obertes
Els treballs d’aquesta comissió parlamentària van ser aprovats a finals de març coincidint amb la presentació per part de la Conferència Episcopal Espanyola davant del Defensor del Poble de totes les dades disponibles sobre els casos d’abusos sexuals comesos en el si de l’Església i els protocols de prevenció engegats recollits a les diferents diòcesis i congregacions religioses del país. “Els hem contestat. Ens hem volgut avançar amb transparència i col·laboració, i hem recopilant tots els protocols de totes les diòcesis i els hem presentat sis volums de reflexió amb totes les dades que tenim per seguir col·laborant a erradicar la xacra dels abusos a menors, que fa un gran mal no només a l’Església sinó a tota la societat. Volem treballar pel bé de les víctimes”, va explicar el cardenal arquebisbe de Barcelona en una entrevista al programa 24 hores, de RNE1.
D’aquesta manera, el purpurat va destacar el compromís de “col·laboració total” de l’Església amb la comissió d’investigació encarregada pel Parlament al Defensor del Poble, encara que no hi participin directament. Paral·lelament a aquestes dues investigacions, l’Església va encarregar el febrer de 2022 una auditoria al despatx d’advocats Cremades & Calvo Sotelo, que s’espera conèixer en els propers mesos.