Edgar Peña Parra: “Sevilla no es pot explicar amb paraules si no es ve a veure en persona”

file (11)-min
Els arquebisbe Saiz Meneses i Peña Parra, al Congrés Internacional de Germandats i Pietat Popular.

Quan l’arquebisbe Edgar Peña Parra representava la Santa Seu davant les Nacions Unides, a Ginebra, fa més de dues dècades, li van fer veure que “la malaltia d’aquest segle és la tristesa”, com ell mateix reconeixia aquest dijous en una trobada amb periodistes en el palau episcopal de Sevilla. No obstant això, des que va arribar fa dos dies a la capital andalusa per a presidir el II Congrés Internacional de Germandats i Pietat Popular, el Substitut per als Afers Generals de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu no ha deixat de veure cares d’alegria, sobretot entre les desenes de confrares arribats de tot arreu del mapa i amb els quals aquests dies ha parlat a peu de carrer o en algun racó de la catedral sevillana.

El número tres del Vaticà va estar fa més d’una dècada en aquesta ciutat, com recordava també, però en tornar-hi de nou ha trobar novament alguna cosa que continuava en el seu lloc: “Tornaré a Roma gratificat, sorprès i alegre per haver estat prop d’un poble lliurat a les seves devocions religioses”, afegia per a esmentar més tard que “si això no es ve a veure en persona, no es pot explicar amb paraules”.

A tall d’invitació oberta a tots els públics, Peña feia aquesta crida per a continuar mantenint encesa la flama del que, a tot el món, són les associacions de laics més antigues que es coneixen, és a dir, les que estan unides a verges i sants. “Per a aconseguir aquest objectiu”, afegia, “les famílies són les veritables transmissores de la fe i tenen un paper important en ple hivern demogràfic”. Amb això, el diplomàtic veneçolà es referia a unes paraules usades anteriorment en els discursos del bisbe de Roma. “On hi ha devoció popular ben feta i a través de la qual s’evangelitza, hi ha vida eclesial i humana en abundància”, subratllava.

“Les famílies són les veritables transmissores de la fe i tenen un paper important en ple hivern demogràfic”, ha dit Edgar Peña Parra aquest dijous a Sevilla.

Reconstruir les germandats

El coneixement de la vida religiosa sevillana ha permès a l’eclesiàstic indagar en alguna cosa que “per molta imaginació que tingués —i això que en tinc molta!—, mai hauria reconegut”. Era l’afirmació que usava per a detallar el seu “enorme goig” davant el que va viure aquesta mateixa setmana, abans d’iniciar-se el congrés, en la basílica de l’Esperança Macarena, plena a vessar de fidels i germans.

No obstant això, el que succeeix a Sevilla és l’antítesi del que, malgrat tot, ocorre en altres punts de la geografia religiosa. I precisament a això es referia Peña Parra en una de les seves respostes als professionals de la comunicació: “Quan es desintegra una germandat, cal cosir-la i reconstruir-la, a l’estil de Sant Francesc d’Assís, que va reconstruir l’Església”, deia. “Lògicament, costa més reconstruir que crear des de zero”, manifestava l’arquebisbe, per a qui l’alegria devocional ha de notar-se des del bressol. “I aquí ho sabeu bé”, acabava.

Peña Parra, amb altres eclesiàstics que participen en el congrés a la capital andalusa.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia