El papa Francesc deixarà aquest dimarts 24 de desembre oficialment inaugurat el seu primer Jubileu ordinari com a pontífex quan, a les 19 hores, obri la Porta Santa de la Basílica de Sant Pere i després passi a través d’ella al costat de cardenals i bisbes per a celebrar la missa de la Vigília de Nadal. Amb el lema “Pelegrins d’esperança”, la celebració promet reunir més de 30 milions de persones a Roma al llarg d’un Any Sant en què diverses de les celebracions tindran el segell indiscutible de Jorge Mario Bergoglio.
Després d’haver convocat un Jubileu extraordinari en 2015-2016 centrat en la Misericòrdia, el Papa farà ara que bona part de la vida interior i exterior de la Santa Seu giri durant 2025 al voltant de l’esperança, aquesta virtut teologal a la qual considera un pilar de la humanitat.
Després de la inauguració formal de l’Any Sant amb l’obertura de la Porta que s’obre només en els Jubileus ordinaris cada vint-i-cinc anys i eventualment en els extraordinaris, el Papa dedicarà les primeres dues setmanes de la celebració a l’obertura de les altres quatre Portes Santes que hi haurà a la ciutat eterna: les altres tres basíliques papals (Santa Maria la Major, Sant Pal Extramurs i Sant Joan del Laterà) i, un signe 100% bergoglià, en la presó de Rebibbia, com a forma de donar suport gestual a les seves ja repetides demandes per millorar les condicions de detenció de les persones i del seu reclam històric perquè les penes sempre siguin considerades una “finestra d’esperança”, amb un horitzó de futur, lluny de les visions que promouen pena de mort i presons perpètues com fórmules màgiques. En concret, la de Rebibbia serà la segona porta santa a obrir-se (26 de gener) i després seguiran Sant Joan del Laterà (29), Santa Maria la Major (1 de gener) i Sant Pau Extramurs (5 de gener).
Una altra de les novetats d’aquest Jubileu respecte a l’anterior és que no es van habilitar portes santes fos de la diòcesi de la capital italiana, més enllà d’algunes comandes concretes que havien arribat a Roma d’algunes poblades arxidiòcesis de la resta del món. Ni tan sols va prosperar un suggeriment vaticà perquè la presó triada fos un centre de detenció a Nàpols.
Els Jubileus temàtics
Una vegada obertes les Portes Santes, el primer gran esdeveniment que es donarà sota el signe del Jubileu serà el discurs que el Papa donarà al Cos Diplomàtic el dimarts 14 de gener. Si bé es tracta d’una cita tradicional de cada any, l’ocasió jubilar introduirà un fort reclam del pontífex per la Pau en el món, a l’espera que els ambaixadors que assisteixin a la trobada puguin després “passar” el missatge cap als seus Governs.
Menys d’una setmana després, es donarà un dels esdeveniments geopolítics de l’any: l’assumpció de Donald Trump com a president dels Estats Units, després d’un primer període de relació oscil·lant amb el Vaticà en el qual el vincle amb la Xina i la política migratòria van ser potser els punts de major distància, encara que dins dels Murs es van valorar algunes iniciatives com la política per a la pacificació de les dues Corees.
Després del discurs als ambaixadors, el primer dels Jubileus temàtics de l’Any Sant estarà dedicat als periodistes, entre el 24 i el 26 de gener i a penes dues setmanes després serà el moment de les Forces Armades, Policies i Cossos de Seguretat. En tots dos casos, es preveu una gran afluència de gent a Roma per a participar d’esdeveniments relacionats.
Gairebé en continuació, en el que serà la marca registrada d’un Jubileu en el qual els esdeveniments es donaran un darrere l’altre gairebé sense pausa, serà el torn del Jubileu dels Artistes, del 15 al 18 del segon mes de l’any, una espècie de continuació natural de les trobades que el Papa va tenir amb representants de l’art en la Capella Sixtina en 2023 i enguany en el Palau Apostòlic, comediants inclosos.
En el camí del primer trimestre, que inclourà també el 13 de març un nou aniversari de l’elecció del Papa, també es farà el Jubileu dels Diaques (21-23 de febrer) i el del Món del Voluntariat (8-9 de març).
Mentre tots aquests esdeveniments vagin mostrant el termòmetre de la celebració per a la qual el Papa ha ja dedicat un llibre (L’esperança no defrauda nunca) i desenes de discursos, Francesc ultimarà els detalls per al qual, de moment, seria el seu únic viatge en el període Jubilar: l’anada a Nicea, per l’aniversari del Concili, que es s’intentarà articular per a finals de març o mitjan maig.
Què significa la Porta Santa per al Papa?
El mateix Francesc va definir aquesta setmana, amb un article en la premsa romana, que “la Porta Santa que s’obre, en la nit de Nadal, és una invitació a fer un passatge, una Pasqua de renovació, per a entrar en aquesta vida nova que ens ofereix la trobada amb Crist. I una vegada més serà la ciutat de Roma la que aculli als nombrosos pelegrins vinguts de moltes parts del món, com va succeir en aquell llunyà 1300 amb el primer Jubileu de l’Església catòlica”.
Les previsions fetes per la consultora Deloitte a petició del Vaticà xifren, de fet, en uns 30 milions els pelegrins que arribaran per a viure l’Any Sant. Pelegrins que ja des de la setmana que ve començaran a viure un Jubileu que, a més dels esdeveniments per a la primera part de l’any, prepara per a l’estiu grans esdeveniments com seran la canonització del jove influenciador Carlo Acutis i l’esperat “Jubileu dels Governants”, que ja s’imagina com una trobada del Papa amb líders globals que marcarà una de les fotos de l’any.
Article d’Hernán Reyes publicat en col·laboració amb Religión Digital.