“Des de Singapur, el missatge del Papa transcendeix a totes les religions”

file (11)-min
Patricia Viguera forma part d'aquest col·lectiu de parla hispana. | Cedida

El papa Francesc ja es troba a Singapur, l’última etapa (amb una durada d’unes 48 hores) d’un viatge de dotze dies del qual aquest pròxim divendres posarà el punt final tornant al Vaticà. En aquesta visita llampec, el Papa argentí ha tingut ocasió per a referir-se, a pesar de trobar-se en el quart país més ric del món, als més desafavorits i a tots els migrants que conformen aquest territori de més de cinc milions d’habitants i on només el 7% de la població es considera catòlica. Una comunitat, aquesta, formada per persones com Patricia Viguera (Madrid, 1976) i el pare dels seus dos fills, que hi viuen des de fa un any per motius de feina i que aquest dijous acompanyen el pontífex en la seva missa a l’estadi nacional.

Aquesta economista és, des de fa un any, membre de la parròquia de Sant Josep, on un grup de fidels de parla hispana porta endavant un projecte, liderat per un rector present al país des de fa un quart de segle (José Luis López, nascut a Còrdova), dedicat a oferir catequesi en castellà a infants de tot el món. “Molts d’ells no han tingut l’oportunitat d’educar-se en països on l’arrelament del catolicisme sigui prou marcat i, per tant, aquesta és la seva única font de contacte amb la fe catòlica més enllà del que reben per part dels seus familiars”, indica Viguera, que qualifica aquesta tasca de “preciosa per apropar-se a Déu”.

Un grup de feligreses amb el seu rector, en aquesta parròquia de Singapur. | Cedida

En un país on, com s’espera trobar Bergoglio durant la seva única missa al país (amb les entrades esgotades des de fa dies), la diversitat de procedències és un dels elements característics de la societat, “una part important dels catòlics que hi ha s’han convertit d’adults i tenen una fe i una espiritualitat molt grans”, explica Viguera. “Per tant —afegeix—, que el Papa els vingui a visitar és una manera d’enfortir-los en aquesta fe, fent que tinguin una conversió del cor i un major esperit missioner a les comunitats catòliques, en aquests temps difícils en què en general, al món, la pràctica religiosa està en declivi”.

En aquest context, Viguera manifesta que el diàleg interreligiós a Singapur “es viu de manera natural, respectuosa i pacient”, i afirma que el suport institucional és important pel fet que les diverses confessions presents al país són observades com si fossin “sòcies” d’un equip en què cada integrant navega cap a la mateixa direcció: “Això ens ajuda a construir una societat millor, compartint valors comuns, com ara l’amor, la justícia, la pau i l’harmonia”, ressalta la madrilenya des de Singapur.

La població cristiana de Singapur, preparada per assistir als actes que presideix el Papa. | Cedida

Una Església “viva” i amb conversions constants

“La major part de catòlics de Singapur són singapurencs d’origen xinès i indi, raó per la qual l’emigració no juga un paper tan important en la bona salut del catolicisme, ja que a més aquests immigrants poden ser d’altres confessions”, remarca Viguera, que, a continuació, fa valdre “la vivacitat” de l’Església en aquest país: “Les misses s’omplen de feligresos i hi ha moltes conversions de gent de totes les edats, fins i tot de cristians que provenen d’altres esglésies, com la metodista o l’evangèlica”, assenyala.

Anant cap a la missa presidida pel Papa, Patricia Viguera té temps per definir com es viu la seva presència: “Hi ha alegria i il·lusió; el seu missatge transcendeix a totes les religions i arriba a tot el món“, conclou. Després d’aquest acte multitudinari, Francesc finalitzarà el seu pas per Singapur veient-se amb migrants d’altres religions, visitant joves i parlant amb ancians i malalts, tal com ha fet al llarg d’aquest nou i intens viatge per l’Àsia i Oceania.  

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia