Creixen els atacs sobre la comunitat cristiana a Terra Santa

cropped-fav.png
El Sant Sepulcre de Jerusalem. | Wikimedia Commons

“Com tots hem vist els últims mesos, l’escalada de violència ha envoltat Terra Santa. Els cristians locals, en particular, han patit cada cop més adversitats”. Així s’han expressat en una declaració conjunta obtinguda per Ajuda a l’Església Necessitada, els patriarques i caps de l’Església de Jerusalem, que han transmès els seus desitjos d’una Pasqua beneïda lamentant les adversitats que estan afectant la vida dels fidels en “aquests dies tumultuosos”. 

No en va, durant aquest darrer any la comunitat cristiana ha vist com algunes de les seves esglésies, processons funeràries i llocs de reunió pública han esdevingut blanc d’atacs. “Alguns dels nostres llocs sagrats i cementiris han estat profanats i algunes de les nostres antigues celebracions litúrgiques, com la processó del Diumenge de Rams i la Cerimònia del Foc Sagrat, han estat tancades a milers de fidels. I això ha passat malgrat els nostres acords de cooperar amb les autoritats governants i d’atendre qualsevol petició raonable que poguessin presentar”, assenyalen els líders cristians.

La comunitat cristiana està minvant d’una manera alarmant a tot l’Orient Mitjà, sobretot arran de la invasió de l’Iraq per part dels EEUU el 2003, que va suposar una notable ruptura dels equilibris a la regió. Aleshores va començar la emigració massiva dels cristians de l’Iraq. Aquest model s’ha repetit a Síria, on des del 2011 està passant el mateix, i a Terra Santa des de la creació de l’Estat d’Israel l’any 1948. Segons un informe recent d’Ajuda a l’Església Necessitada, abans del 1948 els cristians constituïen el 18% de la població de Cisjordània, un percentatge que a dia d’avui ha baixat fins arribar a l’1%. Segons aquesta Fundació Pontifícia Internacional, els motius de l’emigració dels cristians de Terra Santa són diversos, i entre ells destaquen la discriminació en l’àmbit laboral, els grups militants i les restriccions a la mobilitat ocasionades per la frontera de Cisjordània, que genera importants problemes econòmics.  

Malgrat la complicada situació actual, els patriarques i caps de l’Església de Jerusalem no perden l’esperança i asseguren que continuaran esforçant-se per cooperar de bona fe amb les autoritats, i demanen reciprocitat als funcionaris israelians. Els líders cristians fan al mateix temps una crida a la comunitat internacional i als residents locals de bona voluntat perquè “advoquin a favor nostre, per tal d’ajudar a garantir la seguretat, l’accés i la llibertat religiosa de la comunitat cristiana resident i dels milions de pelegrins cristians que visiten anualment Terra Santa”.

“En acollir aquest suport, no posem finalment la nostra esperança a les mans de cap font humana. Posem la nostra darrera esperança només en Déu. Perquè, gràcies a la resurrecció de Crist, tenim la beneïda seguretat de la bondadosa providència del Totpoderós a través de l’Esperit Sant, una font de poder diví que és capaç de sostenir-nos avui, igual que va sostenir els primers cristians de Jerusalem fa tants segles”, conclouen.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia