Corredors humanitaris: arriben a Itàlia 97 refugiats evacuats dels camps de Líbia

cropped-fav.png
Membres de la comunitat de Sant Egidi i altres institucions, a l'aeroport Fiumicino. | Foto: foto: Patrizia Caiffa - SIR

“Hi ha molta gent que pateix a Líbia, que necessita ajuda. Jo hi vaig veure coses terribles. Però avui estic feliç i espero poder donar una bona vida als meus fills”. Així es va expressar Aisha, una dona de 30 anys, procedent de la República Centreafricana i amb quatre fills, que va aterrar aquest dimarts a la tarda a l’aeroport Fiumicino de Roma amb un grup de 97 persones refugiades.

La seva arribada a la capital italiana va ser possible gràcies al protocol signat el mes de desembre passat pel Ministeri de l’Interior, el Ministeri d’Afers exteriors i de Cooperació Internacional, ACNUR (Agència de l’ONU per als Refugiats), Arci, la Comunitat de Sant Egidi, la Federació d’Esglésies Evangèliques i l’INMP (Institut Nacional per a la Promoció de la Salut de les poblacions Migrants), que en els pròxims tres anys permetrà evacuar de Líbia a Itàlia a 1.500 refugiats i persones necessitades de protecció internacional.

Aisha va sobreviure al carrer sola amb els seus quatre fills d’entre tres anys i sis mesos. “No tenia res per menjar. Vaig conèixer treballadors humanitaris que em van ajudar, em van operar de l’abdomen”, reconeixia la dona en declaracions a Sir. Després d’estar 4 anys a Líbia, on va arribar a peu a través del desert, Aisha va intentar creuar el Mediterrani 6 vegades però sempre va ser interceptada per la guàrdia costanera líbia, que la va traslladar a centres de detenció infames, on ningú s’escapa dels abusos, especialment les dones.

Voluntària de Sant Egidi, amb un menor refugiat. | P. Caiffa – SIR

Nova vida després de l’infern de Líbia

La història d’Aisha tenia coses en comú amb la resta de persones que van arribar a Itàlia, entre les quals hi havia 55 dones i 27 nens. Després de fugir de països en conflicte com Etiòpia, República Centreafricana, Somàlia, Sudan i Sudan del Sud, Palestina i Síria, la majoria van passar per camps de detenció a Líbia, on van ser víctimes de tortura i altres maltractaments greus. Afortunadament, durant el seu periple van ser interceptades per l’ACNUR i la petita diòcesi de Trípoli.

En aquesta nova vida a Itàlia seran acollits per famílies i estructures de la Comunitat de Sant Egidi de diverses regions del país i faran un camí d’acollida i inclusió social que inclou, entre d’altres, allotjament, suport a tràmits burocràtics, cursos d’italià, escola per a infants i inserció en el món laboral.

El nou protocol, que obre un camí de sortida per a les persones en situació més greu, és una continuació del primer acord signat el 2021 i renova el compromís iniciat per Itàlia el 2017 que va permetre l’arribada d’unes 1.400 persones al país procedents de Líbia, gràcies a mecanismes d’evacuació o per corredors humanitaris. Segons la Comunitat de Sant Egidi, des del 29 de febrer de 2016 fins avui, 7.000 persones han entrat a Itàlia, França, Bèlgica i Andorra gràcies a aquests corredors humanitaris.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia