Congrés Internacional: “L’Església és tota ella sinodal. Vers els sínodes de 2023 i 2024”

cropped-fav.png

Els dies 14 i 15 de febrer de 2023 l’Ateneu Universitari Sant Pacià ha organitzat el Congrés Internacional “L’Església és tota ella sinodal. Vers els sínodes de 2023 i 2024”. L’objectiu era mostrar l’experiència de sinodalitat de diferents Esglésies europees, i quins són els elements comuns i específics que han aflorat en alguns dels camins sinodals europeus. L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella ha estat l’encarregat de presidir el congrés.

Entre els prelats de Catalunya, també van assistir l’Arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives i l’Arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, que hi va oferir una ponència, i el bisbe de Vic, Romà Casanova.

A més a més, entre els interventors destacaven: Mons. Alexandre Joly, bisbe de Troyes (França), membre del Comitè Central del Sínode a França; Mons. Giorgio Demetrio Gallaro, arquebisbe secretari del Dicasteri per les Esglésies Orientals; Mons. Jean-Pierre Delville, bisbe de Liège (Bèlgica); Mons. Johannes W.M. Hendriks, bisbe de Haarlem-Amsterdam (Països Baixos); Rdo. Valentino Bulgarelli, sots-secretari de la Conferència Episcopal Italiana i Secretari del Camí sinodal a Itàlia.

Fruits de la sinodalitat


Entre els diferents interventors, es va constatar com l’experiència viscuda ha estat el primer fruit positiu del Sínode. En aquest sentit, l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, va destacar que “ha estat viscut com un moment il·luminat per l’Esperit Sant i de creixement en la responsabilitat missionera, amb una consciència més forta de pertinença eclesial”. L’arquebisbe de Tarragona va observar com “malgrat algunes mentalitats eclesials escèptiques, que han menystingut o aparcat la proposta, perquè implicava una consideració de l’Església institució amb unes fronteres menys definides, s’ha considerat que l’experiència sinodal és a la base del camí present i futur de la nostra Església”.

Els participants també van coincidir que l’avenç en sinodalitat marcarà “el nostre futur i el de tota l’Església Universal”. I també van constatar que aquesta bona sintonia marcarà les prioritats pastorals de les diverses diòcesis d’arreu.

El congrés ha permès visualitzar els punts en comú i també les peculiaritats de cada regió europea, així com escoltar les reflexions després de la trobada continental europea a Praga d’aquest mateix febrer.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia