Comunitat Sant Egidi, davant el naufragi al mar Jònic: “Europa ha de sortir del seu culpable immobilisme”

cropped-fav.png
L'embarcació carregada de persones migrants, poc abans de la tragèdia.

La Comunitat de Sant Egidi ha expressat el seu condol als familiars de les víctimes i dels nombrosos desapareguts durant el naufragi del passat dimecres davant la costa grega de Pilos, al Peloponès.

Ho ha fet a través d’un comunicat publicat poques hores després d’aquesta nova tragèdia que ha costat la vida a desenes de persones, entre les quals hi havia nombrosos menors. “Davant la mort de famílies senceres amb menors i persones fràgils que fugen de països en guerra o on persisteixen condicions de vida impossibles, en primer lloc, cal salvar vides“, ha advertit la comunitat catòlica, que ha fet una crida a tot Europa dient que, “abans de discutir sobre com s’han de gestionar els fluxos migratoris, cal fer tot el possible per evitar noves tragèdies al mar”. “D’això depèn l’honor del nostre continent, fundat sobre valors de justícia i humanitat. Cal, doncs, incentivar el salvament dels qui estan en perill a la Mediterrània i acollir”, han remarcat.

Sant Egidi ha assegurat també que cal incentivar “models que funcionen perquè afavoreixen la integració, com els corredors humanitaris“, que la comunitat impulsa juntament amb altres entitats des del 2016. Al mateix temps, ha recordat que tant des de l’àmbit institucional, empresarial i familiar, cal facilitar a les persones les entrades al Vell Continent “per motius laborals, perquè molts països d’Europa ho necessiten”.

La comunitat fundada per Andrea Riccardi a Roma l’any 1968 ha titllat “d’immobilisme culpable” la política migratòria europea, que amb el seu tancament “no afavoreix la immigració regular”. “Europa —ha assenyalat la institució— ha d’incrementar la cooperació i activar urgentment un ‘pla especial’ d’ajuda al desenvolupament per als països de procedència dels immigrants que posen la seva vida en perill amb els viatges de la desesperació, més que no pas de l’esperança”.

“La frontera més letal del món”

Segons s’ha pogut saber a partir del relat dels supervivents atesos a l’Hospital de Kalamata (el més proper al lloc de la tragèdia) i per alguns mitjans grecs, en el vaixell enfonsat viatjaven unes 750 persones, de les quals s’estima que unes 100 eren menors d’edat. La majoria dels supervivents (104) són homes sirians i egipcis; i entre ells hi ha mitja dotzena de nens. Fins ara, només 78 cadàvers han estat recuperats.

D’altra banda, la OIM (Organització Internacional per a les Migracions) ha afirmat que aquesta podria ser “una de les tragèdies més devastadores a la Mediterrània en una dècada”.

Open Arms, per la seva part, ha qualificat el naufragi com “una de les tragèdies més greus de la història recent“. Per aixó l’ONG catalana ha anunciat que els seus perfils a xarxes socials es quedaran de dol i ha convidat la ciutadania a fer el mateix. “Ho fem per demanar una missió europea de cerca i rescat al Mediterrani. Per aturar les morts a la frontera més letal del món”, han assegurat.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia