Compte enrere pel viatge de Francesc a Hongria: “Una oportunitat per tornar a abraçar una Església i un poble molt estimats”

jordpacheco
El papa Francesc durant la seva visita a Budapest l'any 2021. | Vatican News

El proper divendres 28 d’abril el papa Francesc viatjarà a Budapest, Hongria, on estarà tres dies per completar el viatge que va fer al país l’any 2021 en el marc del Congrés Eucarístic Internacional. Així ho va anunciar el pontífex diumenge passat després del res del Regina Coeli. “Serà una oportunitat per tornar a abraçar una Església i un poble molt estimats. Serà també un viatge al centre d’Europa, sobre la qual continuen bufant vents gèlids de guerra, mentre que els desplaçaments de tantes persones posen en l’ordre del dia qüestions humanitàries urgents”, va dir el papa dirigint-se als germans i germanes hongaresos, a l’espera de poder-los visitar “com a pelegrí, amic i germà de tots” i agraïnt-los des del cor els esforços amb què estan duent a terme els preparatius de la seva visita, que tindrà com a lema “Crist és el nostre futur”. 

L’agenda d’aquest 41è viatge apostòlic del papa a l’estranger tornarà a ser maratoniana: Francesc, que té 86 anys, sortirà pels volts de les 8h del matí de divendres des de l’Aeroport Internacional de Roma/Fiumicino cap a Budapest, on serà rebut oficialment a les 10h. Les primeres hores a la capital hongaresa inclouran la visita de cortesia a la presidenta de la República, Katalin Novák, una trobada amb el primer ministre Viktor Orbán i una altra amb amb les autoritats, la societat civil i el Cos Diplomàtic a l’antic Monestir Carmelita. La reunió amb l’Església local serà a la tarda i en ella el papa argentí podrà saludar els bisbes, sacerdots, diaques, consagrats, consagrades, seminaristes i agents pastorals a la Concatedral de Sant Esteve.

Bergoglio començarà el segon dia del viatge, dissabte 29, amb una visita privada als infants de l’Institut Beat László Batthyány-Strattmann. Més tard, podrà trobar-se amb els pobres i refugiats a l’església de Santa Isabel d’Hongria, amb a la comunitat grecocatòlica a l’església de la Protecció de la Mare de Déu i amb els joves al Papp László Budapest Sportaréna. L’agenda del segon dia acabarà, com és costum en els viatges del papa Francesc, amb una trobada privada amb els membres de la Companyia de Jesús a la Nunciatura Apostòlica.

Durant el matí diumenge 30 d’abril, Francesc oficiarà la Santa Missa a la plaça Kossuth Lajos i a la tarda es trobarà amb el món universitari i de la cultura a la Facultat d’Informàtica i Ciències Biòniques de la Universitat Catòlica Péter Pázmány. A dos quarts de sis de la tarda, emprendrà el viatge de tornada cap a Roma partint des de l’aeroport internacional de Budapest. 

Viktor Orbán i el papa Francesc durant la seva trobada al Vaticà l’any 2022. | Vatican News

La salut del papa, a prova

Tal com va anunciar el passat divendres el portaveu de l’Oficina de Premsa del Vaticà, Matteo Bruni, entre els membres de la comitiva oficial que viatjaran amb Bergoglio, hi haurà, com és habitual, el Secretari d’Estat Vaticà, cardenal Pietro Parolin; el Secretari per a les Relacions amb els Estats i les Organitzacions Multilaterals, monsenyor Paul Richard Gallagher i el Substitut per als Assumptes Generals de la Secretaria d’Estat, Monsenyor Edgar Peña Parra; també acompanyarà al papa el prefecte del Dicasteri per a les Esglésies orientals, monsenyor Claudio Gugerotti, la presència del qual, segons Bruni, buscarà oferir “una proximitat addicional” amb els fidels de l’Europa de l’est que pateixen. 

Seran tres dies intensos que posaran novament a prova la salut del pontífex poques setmanes després del seu ingrés a l’hospital Gemelli de Roma a causa d’una bronquitis. També serà una ocasió per a trobar-se amb els pobres i refugiats, cosa que no va poder fer durant la seva anterior visita al país l’any 2021. No en va, entre els temes sobre els quals el papa posarà èmfasi en les seves al·locucions, hi haurà el patiment i la crida a la pau, tal com ha assegurat Matteo Bruni. 

Amb un 39% de població catòlica —xifra que va en retrocés—, Hongria, per la seva ubicació geogràfica a l’Europa central, ha rebut durant els darrers anys una notable arribada de persones forçades a abandonar els seus països per conflictes diversos. Però no totes hi han estat tractades amb els mateixos criteris: Hongria va obrir la porta als veïns refugiats ucraïnesos arran de la invasió de Rússia a Ucraïna el febrer de 2022, un gest pel qual el papa Francesc va expressar el seu agraïment al líder ultranacionalista Viktor Orbán.

En canvi, l’onada de desplaçats procedents de països musulmans que van tocar les portes d’Hongria des de 2015 van trobar-se amb la hostilitat del govern del primer ministre hongarès, que va arribar a afirmar que “la immigració és una amenaça per a la civilització.” Reescollit per quarta vegada consecutiva l’any 2022, en qüestions migratòries Orbán manté un posicionament alineat amb el d’altres líders com l’italià Salvini i que xoca frontalment amb el missatge de la Santa Seu i el papa.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia