Ciutat Nova Girona, una església amb vocació local i arrelada a la cultura catalana

jordpacheco
Nit de nadales de l'església Ciutat Nova a l'hotel Carlemany de Girona. | Foto: Amat Martínez

L’any 2011, un jove dissenyador gràfic belga enamorat de Catalunya i anomenat Guido Groeneveld va incorporar-se com a pianista a l’església protestant Ciutat Nova 22@ de Barcelona. No va passar gaire temps fins que va sentir la crida de Déu, així que va estudiar teologia i al cap de cinc anys, el 2016, es va convertir en un dels pastors d’aquell temple, situat aleshores en el carrer Bac de Roda del barri del Poble Nou. 

Va ser precisament al mateix 2016 quan, després d’observar la manca de cultes protestants en català a Girona, Groeneveld va assumir el repte d’assentar allà les bases d’un nou projecte d’església arrelat a la cultura catalana. Després de desplaçar-se regularment a la ciutat durant un temps per organitzar-hi pregàries, el 2021 el pastor s’hi va instal·lar amb la seva esposa Evelin Martínez i els seus tres fills, fundant així Ciutat Nova Girona.

“Ens mou és el desig de comunicar l’evangeli d’una manera propera i culturalment sensible als catalans”, detalla per telèfon a Flama el pastor, mentre viatja amb la seva família en cotxe fins a Bèlgica a celebrar Nadal juntament amb els seus pares. “No volem reinventar res, ja que som una església de tradició protestant. El que intentem és fer present la Paraula en el dia a dia de la gent”. 

Guido Groeneveld, pastor de Ciutat Nova Girona. | Foto: Amat Martínez

El passat de desembre, Ciutat Nova Girona va celebrar la seva primera Nit de nadales a la sala El pati verd de l’Hotel Carlemany aplegant més d’una seixantena de persones. “Va ser el nostre primer gran acte públic”, explica Groeneveld sobre la trobada, en la qual la va haver-hi cançons en català, anglès i castellà, un conte per als més petits i una breu intervenció d’Oriol Jara sobre el significat de Nadal.

“Hi vam convidar molta gent de fora i famílies de l’escola dels nostres fills. La meitat dels assistents eren persones que normalment no van a l’església, i aquest era una mica el propòsit intentar crear punts de trobada on comunicar la bellesa de l’evangeli obertament i sense pressió”, detalla Groeneveld, que tot i que no considerar-se “proselitista”, admet que li agrada “viure la fe públicament, sense amagar-la”.

Del saló de casa a l’hotel

Les primeres pregàries en grup de Ciutat Nova Girona van començar a la llar familiar d’en Guido i l’Evelin, però de seguida van veure que hi havia persones que sentia una certa incomoditat. Llavors van començar a reunir-se a l’Hotel Carlemany, on durant les primeres trobades es van aplegar una mitjana de 30 persones. Actualment, continuen celebrant a casa una pregària setmanal per Girona (dijous a les 11 h) i cultes públics a l’hotel dos cops al mes el diumenge (en català al matí i en anglès a la tarda).

“Ens agrada celebrar en un lloc com és l’Hotel Carlemany, no necessitem disposar d’un espai propi. Dependre d’altres és una oportunitat de contribuir al teixit social, ser part del barri, parlar amb els responsables i treballadors de l’hotel… La missió no la fem sols, sinó col·laborant amb altres persones i això és fantàstic”, adverteix Groeneveld.

“No es tracta d’assolir grans números, sinó de fer la tasca amb fidelitat i amor per la gent”, diu Guido Groeneveld. | Foto: Amat Martínez

Preguntat per les perspectives de creixement de l’església, el pastor belga assegura que “no es tracta d’assolir grans números”, sinó de “fer la tasca amb fidelitat i amor per la gent”. “Busquem el bé de la ciutat i dels seus habitants, i si Déu vol que arribem a només a un grup reduït de persones, n’estarem contents”, assegura. 

Tot i això, Groeneveld i els membres de Ciutat Nova Girona voldrien que aquesta Nit de nadales perdurés en el temps per acabar esdevenint una tradició a la ciutat. “Donem gràcies a Déu per haver pogut dur a terme aquesta cantada, perquè en el fons del nostre cor ens agradaria que més catalans poguessin descobrir l’amor que Déu els té, ja que això canvia una vida”, conclou.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia