La reconstrucció més fidel i precisa feta fins ara del rostre de santa Teresa de Jesús (1515-1582) ha sigut presentada aquest divendres simultàniament a Alba de Tormes (Salamanca), Roma i Austràlia. El treball, un bust de terracota, és fruit d’un estudi basat en l’obertura del seu sepulcre l’any 2024.
Segons ha detallat el P. Marco Chiesa, postulador general de l’Ordre del Carmel Descalç, la feina ha anat a càrrec de la professora Jennifer Mann, del Victorian Institute of Forensic Medicine (Universitat de Monash, Victoria, Austràlia). “S’ha dut a terme aplicant una combinació de metodologies forenses actualment en ús als Estats Units i el Regne Unit i basant-se en les dades antropomètriques i les radiografies facilitats per la Universitat de Chieti”, ha detallat el religiós.
“Ciència, fe i devoció s’han unit al voltant de la santa per aconseguir un testimoniatge físic i un reflex de l’ànima de la santa”, ha afirmat, en declaracions a EFE Miguel Ángel González, prior dels carmelites descalços d’Alba de Tormes i Salamanca.
La imatge digital i el bust han estat presentats a les 19 hores d’Austràlia i a les 9 hores de Roma i Alba de Tormes. “Manifesta profunditat, serenitat interior, transmet pau”, ha assenyalat el prior González sobre aquest projecte dirigit a Austràlia per l’antropòleg italià Luigi Capasso i que ha comptat amb la col·laboració de la Universitat de Chieti i Pescara.
Segons ha recordat el pare provincial Francisco Sánchez, que ha agraït la tasca de les carmelites d’Alba de Tormes en la conservació de les seves restes des del 1582, el propòsit d’aquesta feina ha sigut “conèixer més Santa Teresa de Jesús”.
Una salut delicada durant els darrers anys
Quan a finals d’agost de 2024 es va completar la primera fase de l’estudi del sepulcre i les relíquies de la santa a la basílica de l’Anunciació d’Alba de Tormes, les primeres conclusions mèdiques sobre la seva salut en els seus darrers anys de vida van revelar que la religiosa presentava una complexió física fràgil i que caminava encorbada a causa d’una cifosi, una afecció que provoca una curvatura excessiva de l’esquena.

Chiesa va explicar que la cifosi que patia Teresa dificultava la seva capacitat respiratòria a causa de la deformació de les vèrtebres. Malgrat això, els metges van indicar que no patia osteoporosi. A més, es va detectar que la religiosa patia reuma i artrosi en el genoll esquerre, i que va experimentar una fasciïtis plantar que li causava un gran dolor en caminar, fet que va dificultar encara més la seva mobilitat.