El passat 6 de maig es van complir tres mesos del terratrèmol a Síria i Turquia i la situació que es viu a les zones més afectades per la catàstrofe és encara extremadament complicada. En dona fe Mons. Jean Abdo Arbach, arquebisbe d’Homs, Síria, que en una entrevista amb Ràdio Maria ha explicat el panorama que es viu actualment al país després del sisme que, només a Síria, va posar fi a la vida de 7.000 persones.
En un país immers en una guerra des de fa més d’una dècada, Ajuda a l’Església Necessitada (ACN) manté un programa de cooperació amb l’Església local gràcies al qual més de 400 famílies que van perdre casa seva a conseqüència del terratrèmol poden accedir ara al lloguer d’un habitatge. Segons ha explicat Xavier Bisits, responsable de projectes per a Síria, la prioritat és que aquestes famílies puguin viure temporalment a llocs dignes. En una segona etapa, ACN preveu la reparació dels danys als habitatges, per la qual cosa ja ha posat en marxa un estudi previ.
“Tenim gairebé a cada ciutat, entre 600 i 700 edificis destruïts totalment”, relata Jean Abdo Arbach. “Hi ha molta gent que des del terratrèmol ha viscut fora de casa seva, majoritàriament a allotjaments que el govern ha habilitat per a ells, sobretot a les escoles i a les Esglésies. Hi ha molta por, perquè encara se senten petites rèpliques. La gent no dorm a casa per aquesta por”, afegeix.
A l’arxidiòcesi d’Homs els danys pel terratrèmol han sigut mínims, però a la veïna província d’Hama, pertanyent a la diòcesi, més d’una cinquantena de persones van morir i nombroses cases van quedar destruïdes. “Moltes famílies van deixar les seves cases i se’n van anar a altres pobles. A la diòcesi d’Homs, tenim moltes persones acollides. Hi ha gent que necessita ajuda per viure-hi: necessiten aliments, medicines, productes de neteja. Gràcies a Déu, ACN ha enviat ajuda”, assegura Jean Abdo Arbach.
L’arquebisbe, que va néixer a Yabroud, Síria, l’any 1952, explica que en aquests moments són moltes les necessitats de l’Església al país. “En primer lloc, per la guerra que ens va afectar molt aquests llargs anys, i també la crisi del Líban. Tenim ara un 80% de pobresa a la nostra població cristiana. Per això hi ha molta gent, moltes famílies cristianes que volen marxar del país. Per nosaltres no és fàcil”, reconeix el prelat. “Cal donar suport a aquestes famílies amb projectes eficaços, per exemple, projectes d’agricultura que els permetin viure als pobles de manera digna. Altres ajuts són per als joves perquè puguin assistir a la universitat i continuar els estudis. Després, per a la majoria de la gent el que més es necessita ara són aliments i menjar”, afegeix.