Carolina Bellocq (Uruguai, 1987) és periodista i el pròxim dissabte 5 d’agost celebrarà el seu aniversari des de Lisboa. “Hi he convidat tots els joves que es troben aquests dies a Portugal”, assenyala, mentre es troba immersa en els treballs comunicatius que s’estan portant a terme aquests dies des de Lisboa per difondre totes les novetats relacionades amb la JMJ, en qualitat de comunicadora voluntària.
Acostumada a viatjar (fa tres anys que va canviar Montevideo per Roma amb la intenció d’estudiar Teologia a la Pontificia Università della Santa Croce), Bellocq té una experiència constatable pel que fa a la Jornada Mundial de la Joventut, ja que hi ha estat en tres edicions, al Brasil, Cracòvia i Panamà. En totes elles va ser-hi, tal com ho fa Lisboa, com a pelegrina i com a periodista. “Sempre he cregut que participar-hi com a voluntària és una bona oportunitat per servir els periodistes, ja que conec les seves necessitats en cada moment per efectuar correctament la seva missió”, destaca.
Dos periodistes i ella s’encarreguen aquests dies de col·laborar directament amb els periodistes del Vaticà que van arribar a Portugal dins el mateix avió que ho va fer el papa Francesc. “En són una vuitantena“, recompta. Es tracta dels periodistes que ella defineix com a “oficials“, tenint en compte que són els professionals de la informació que han de romandre, en cada activitat oficial presidida per Francesc, en els espais més ben situats “per captar de la millor manera possible i amb constant agilitat tot el que hi succeeix”. D’aquests comunicadors, en depèn, per exemple, “la feina dels altres periodistes que segueixen tot plegat des de qualsevol part del món”, hi destaca Bellocq, i, per aquest i altres motius, “han d’anar d’un lloc a l’altre dins un comboi, escoltats per la policia i, fins i tot, saltant-se els semàfors en vermell“, reconeix.
Preguntada per l’ambient que s’hi respira, la periodista uruguaiana assenyala que la figura del papa Francesc està despertant una gran alegria i un immens interès espiritual entre els joves pelegrins, que “han omplert el país superant totes les expectatives en relació amb la seva participació”. Segons Bellocq, “tots els joves que s’hi apleguen han vingut buscant alguna cosa, amb alguna pregunta que estan començant a respondre“, subratlla. En aquest sentit, el rol de la comunicació, “vital per fer de pont entre allò que passa i els que s’ho volen sentir seu”, és més important que mai: “És central per a tots nosaltres”, hi rebla.