La frontera entre Turquia i Síria va patir, fa tot just un any, un dels pitjors episodis que es recorden en aquest territori: un terratrèmol de 7,9 graus, que posteriorment es va repetir amb una intensitat inferior, es va saldar amb 50.000 i 6.000 morts, respectivament, i de manera col·lateral amb més de 12 milions de desplaçats entre ambdós països, així com milers d’edificis destruïts o inhabilitats per la força del sisme.
Pel que fa al país turc, les diferents delegacions de Càritas repartides pel territori han estat actuant durant aquests dotze mesos oferint una resposta per a aquesta emergència humanitària sense precedents: durant els primers mesos, l’atenció es va centrar en el repartiment d’aliments i de material higiènic, així com en oferir allotjament a tots els afectats, i, posteriorment, la tasca va continuar amb la distribució de tota mena d’equipament necessari a les famílies damnificades perquè poguessin refer les seves vides, com ara ventiladors, neveres o estufes. Això no obstant, la precària situació humanitària, durant els últims mesos, s’ha vist agreujada per les inundacions que han arrasat el país i han devastat encara més la població desplaçada pel terratrèmol.
A Síria, Càritas va mobilitzar immediatament els equips de les oficines regionals i nacionals per ajudar la població en la distribució de béns de primera necessitat, com ara aliments, aigua potable i productes com ara mantes, roba d’abric o productes higiènics. En total, s’han ofert 8.486 paquets d’aliments, 8.736 kits d’higiène, 2.950 paquets d’aigua potable, 750 matalassos i 10.133 mantes. En aquest sentit, molts d’aquests centres van ser creats per parròquies locals, que van acollir milers de desplaçats.
Per la seva part, Càritas Italiana va voler donar suport a les comunitats afectades i ha estat al costat dels territoris afectats per tal de reconstruir-hi els seus teixits socials. Marco Pagniello, un dels seus responsables, de fet, ha manifestat aquesta setmana, 365 dies després del tràgic episodi, que, per exemple, a Turquia, “la comunitat cristiana, tot i ser una petita minoria, dona testimoni de la solidaritat amb tothom, sense distincions de filiació religiosa”.
I, pel que fa a Síria, aquest representant de l’organització italiana ha remarcat que els joves del país aporten un missatge d’esperança i compromís. “Fins i tot en una situació extremadament difícil, vaig veure gent arreu compromesa i amb la convicció de contribuir a la construcció del bé comú. Volem escoltar el seu testimoni i transformar la nostra ajuda en un intercanvi de regals. El silenci no ha de caure sobre aquestes situacions”, ha admès Pagniello.