Cardenal Parolin: “El Papa afronta amb gran esperança la trobada amb joves a Lisboa”

cropped-fav.png
El secretari d'Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin. | Vatican Media

“El Papa té moltes expectatives creades al voltant d’aquesta Jornada Mundial de la Joventut, i ja s’ha adreçat als joves en diversos videomissatges per convidar-los a reunir-se amb ell a Lisboa i preparar aquest esdeveniment amb l’oració“. Així s’expressa el cardenal Pietro Parolin, per explicar com afronta el papa Francesc aquesta nova trobada amb els joves, la primera després de la pandèmia de Covid, que se celebra a la capital de Portugal en aquesta primera setmana d’agost.

En una llarga entrevista concedida als mitjans vaticans en la vigília de la 37a JMJ, el secretari d’Estat del Vaticà, ha detallat que el pontífex prega per tots els joves que ja s’han posat en camí cap a Lisboa durant els darrers dies. “Ho fa amb la convicció i la certesa que aquestes trobades, aquestes reunions tenen una gran força en si mateixes, fins i tot la força de canviar, per a algú, la seva vida. Ell mateix ha dit recentment que ‘un creix molt en jornades com aquesta!’. Així doncs, el Sant Pare es prepara per a la JMJ amb gran esperança i anima als joves a tenir la mateixa actitud davant tots els moments que viurà amb ells”, assenyala el purpurat italià.

Al llarg de l’entrevista, Parolin també reconeix la “intuïció profètica” de Joan Pau II, que va instituir aquesta celebració l’any 1985 amb la finalitat de mostrar el compromís de l’Església amb el jovent. “L’Església vol acompanyar els joves per a anunciar-los l’Evangeli i facilitar la seva trobada amb Crist” afirma el purpurat. “Per això —afegeix— ha de sentir-se cada vegada més compromesa, a escala mundial, a favor de les inquietuds sol·licituds i esperances dels joves, correspondre així a les seves expectatives, sempre en aquesta perspectiva de la trobada amb Crist que és el Camí, la Veritat i la Vida”.

Segons subratlla el cardenal, en un món que està “experimentant profunds canvis” i “múltiples conflictes”, en l’actualitat és més necessari que mai que els joves es trobin amb el rostre de Jesucrist, coneguin la seva Paraula de salvació i es facin els seus deixebles”. Per aquest motiu, la JMJ continua sent pel purpurat “un important instrument i una ocasió d’evangelització per al món dels joves”. “També té un aspecte de fraternitat universal, el fet que aquests joves, procedents de diferents països i, per tant, amb diferents cultures, llengües, estils de vida, puguin trobar-se i intercanviar les seves experiències, intercanviar els seus dons”, afegeix.

El llenguatge adequat per “fer arribar Jesús als joves d’avui”

Davant la imparable secularització registrada al món durant les darreres dècades, el cardenal italià reconeix que són molts els qui no coneixen Jesucrist i fins i tot els qui han perdut la fe i “es comporten com si Déu no existís”. “Aquesta situació toca de prop l’existència dels joves, que porten dins moltes preguntes, molts dubtes i moltes qüestions a les quals no saben com respondre. Per això, els joves demanen a l’Església que renovi el seu ímpetu apostòlic i, sense por, emprengui aquest camí de conversió pastoral i missionera, tan desitjat pel Sant Pare”, sentencia Parolin, que adverteix la necessitat de “ser creatius per trobar la valentia i el llenguatge adequat per a presentar a Jesucrist als joves d’avui”. “Hem de fer arribar el missatge en tota la seva frescor i actualitat, de manera que també els joves, que tenen sensibilitats, estils, formes de fer diferents dels dels seus coetanis del passat, puguin trobar-se amb Ell i viure una profunda experiència de fe, i d’aquesta experiència neixi el desig de compartir-la amb tots els seus coetanis. Per tant, es tracta d’una invitació no a quedar-nos quiets dins dels nostres murs, sinó a ser veritablement missioners cap als joves i implicar-los més en aquest camí de fe”.

Preguntat per com els joves poden donar resposta als desafiaments del món actual, marcat per les guerres, la pobresa, la indiferència, l’abandonament i l’egoisme, Parolin remet al missatge del papa Francesc per a la JMJ, en el qual presenta la Mare de Déu que, després de l’Anunciació, s’aixeca i parteix sense tardança a veure la seva cosina Isabel per ajudar-la en les seves necessitats. “Aquí, la Mare de Déu mostra als joves el camí de la proximitat i de la trobada. I crec que els joves, precisament quan recorren aquests camins, aquests camins de proximitat i de trobada, tenen en si mateixos la capacitat d’afrontar i d’ajudar a resoldre i a superar els molts desafiaments de la nostra societat”, afirma el purpurat, que reconeix tenir a la ment nombrosos joves que “no han tingut por a abandonar les seves comoditats per apropar-se als més necessitats”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia