Cardenal Omella: “Estem en una etapa de nova evangelització i hem d’assumir el repte amb ànims”

cropped-fav.png
El cardenal Joan Josep Omella. | Església de Barcelona

L’Església es troba davant d’una etapa de nova evangelització i ha d’assumir el repte amb ànims. Així ho va reconèixer el passat dilluns el cardenal Joan Josep Omella en una entrevista a Ràdio Estel i Catalunya Cristiana durant la qual, el també arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal, va reflexionar sobre temes crucials a la seva arxidiòcesi i a l’Església universal.

A les portes de la XXVI Assemblea General del Sínode, que se celebrarà a Roma entre el 4 i el 29 d’octubre amb la presència, per primer cop, d’una vuitantena de membres no bisbes amb dret a vot, Omella va assegurar que amb l’actual procés sinodal l’Església espera “construir una societat de comunió per anunciar l’Evangeli“. “És una època en què cal prendre’s l’evangelització amb ànims, la gent té set d’alguna cosa nova i nosaltres se la podem donar”, va advertir el purpurat, que participarà en els debats sinodal com a membre del Consell ordinari.

El també president de la fundació diocesana Missatge Humà i Cristià, propietària de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana, va fer referència als abusos sexuals a menors en el si de l’Església, pels quals va demanar perdó un cop més en nom de la institució. “L’Església s’avergonyeix pels abusos comesos en el passat i sempre, alhora que continua treballant per la prevenció i per l’atenció a les víctimes”, va manifestar, tot assegurant que “s’estan produint menys casos” des que es va prendre consciència de la gravetat del problema. En aquest aspecte, Omella va reivindicar els protocols de prevenció amb què treballa l’Església a tots els nivells i va recordar que la Conferència Episcopal, que presideix des de 2020, els va posar en coneixement del Defensor del Poble.

Present i futur de l’Església

El cardenal Omella, que té setanta-set anys i, per tant, va posar fa dos anys el seu càrrec a disposició del Papa, va reflexionar també sobre la situació de l’Església catalana, que en els pròxims anys, per raons d’edat, veurà renovada una part significativa de l’episcopat. En aquest sentit, va valorar positivament el nomenament de Sergi Gordo com a bisbe de Tortosa, i, pel que fa al Bisbat de Girona, que espera el nomenament d’un nou prelat des de fa més d’un any i mig, Omella va llançar un missatge tranquil·litzador assegurant que “Roma no s’ha oblidat que Girona està sense bisbe”.

Quant als reptes del present i el futur de l’Església, va subratllar que el primer gran repte serà el d’anunciar Jesucrist en un context de pèrdua d’influència del fet religiós en l’esfera pública. “La secularització ens interpel·la com a creients, ja que tenim el tresor del missatge de Jesús, i hem de proclamar-lo i presentar-lo amb joia i en comunió amb el nostre món”, va advertir. “L’altre gran repte —va afegir— és preparar el futur amb els joves. La joventut necessita missatges d’esperança que la societat probablement no els dona perquè no troben feina, ni casa, i tenen dificultats per casar-se. Estan neguitosos pel seu futur i aquí l’Església té molt per aportar, ja que el missatge de Jesús és un missatge d’esperança”. Finalment, Omella va fer una crida a la societat i les institucions per treballar plegats amb l’Església a favor de la família. “Si la família es destrueix, es destrueix la societat”, va concloure.

En un altre moment de l’entrevista, que es va celebrar en el marc de les Festes de la Mercè, que tindran lloc entre el 22 i el 25 de setembre, Omella va afirmar que tota la ciutat, incloent-hi l’ajuntament, està “bolcada en la Mare de Déu”. També va anunciar la presència de l’alcalde Jaume Collboni a la Missa solemne, i va manifestar el seu agraïment al batlle per representar tota una ciutat en la qual “hi ha catòlics, protestants, jueus i musulmans”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia