El passat 14 d’octubre, un bombardeig israelià va provocar la mort de 24 persones en una edificació del poble cristià d’Aitou, al nord del Líban. Aquesta àrea, que fins llavors havia estat allunyada del conflicte entre Israel i Hezbollah, va ser colpejada per primera vegada des de l’inici dels combats. “Entre les víctimes hi havia una nena petita, que inicialment va ser confosa amb una nina”, va explicar el sacerdot maronita William Makari en declaracions recollides per SIR.
Aitou, de majoria cristiana, ha estat un refugi per a les famílies que fugen dels combats del sud del Líban. La comunitat local ha obert les portes de les seves cases i ha ofert espais com escoles per acollir els desplaçats. A més, la dona del sacerdot Makari ha reobert un centre d’autisme per ajudar nens autistes refugiats. Aitou, que es troba a gairebé 900 metres sobre el nivell del mar, s’ha bolcat en la recollida d’aliments i roba per als refugiats, que ja sumen més de 15.000 a la província de Zgharta-Ehden.
L’atac es va centrar en un edifici llogat, on vivien principalment dones i nens refugiats. Al moment dels fets, una persona vinculada a Hezbollah estava lliurant ajuda econòmica a les persones de l’edifici. Segons fonts locals, l’edifici ja era conegut per Israel des de la guerra del 2006, quan havia estat utilitzat per la televisió d’Al-Manar, vinculada a Hezbollah. Aquest és el segon atac a Aitou, però aquesta vegada l’objectiu no era un mitjà de comunicació, sinó refugiats.
Makari va expressar la seva preocupació pel futur del Líban, “les accions israelianes semblen buscar una nova guerra civil”. Segons el clergue, “Israel pretén sembrar la por i fomentar la divisió entre els libanesos, aprofitant les tensions polítiques internes del país”. A més, va denunciar que “els líders israelians justifiquen els atacs dient que volen alliberar el Líban dels terroristes”, però considera que “aquestes accions són en si mateixes actes de terrorisme”.
Davant aquesta situació, la resposta de la comunitat libanesa ha estat la solidaritat i la unitat. Segons Makari, les esglésies a Aitou estan obertes a tots, no només als cristians. El Líban és un país divers religiosament, i aquesta convivència és essencial per mantenir la seva identitat. Makari va insistir: “El país no pot ser ni totalment cristià ni totalment musulmà, perquè això destruiria la seva essència”.
Finalment, el sacerdot va fer una crida a la comunitat internacional per ajudar tot el Líban, no només els cristians. També, va demanar un cessament immediat de les hostilitats tant al Líban com a Gaza. En línia amb el patriarca maronita, el cardenal Boutros Bechara Rai, Makari va subratllar “la necessitat urgent que el Parlament libanès elegeixi un nou president per mantenir la unitat del país”.
El bombardeig a Aitou ha colpejat durament una comunitat que havia estat un refugi segur per a moltes famílies libaneses fugides del sud. La resposta solidària de la població i l’església local contrasta amb la violència del conflicte. Tot i els intents d’Israel de sembrar divisió, la població d’Aitou, encapçalada per figures com el sacerdot William Makari, manté la seva aposta per la unitat i la convivència. La població libanesa busca preservar la sobirania i la pau enmig d’una situació cada cop més complicada.