El 30 de novembre de 1786 va ser quan es va abolir per primera vegada la pena de mort en un estat. En aquella ocasió, va ser el Gran Ducat de Toscana, una entitat jurídica del centre de la península italiana que va existir fins al 1859. El camí recorregut per abolir la pena capital, des d’aleshores, ha estat llarg, “però encara es pot fer molt“, adverteix la Comunitat de Sant Egidi, que, coincidint amb aquest desafortunat aniversari, presentarà avui i demà diversos actes arreu del món sota la campanya “Ciutats per la vida, ciutats contra la pena de mort“, amb la convicció d’acabar aconseguint, en aquest escenari, una moratòria universal.
Aquest 29 de novembre, a les 17:00 hores, hi haurà una conferència internacional a la sala de la Protomoteca del Capitoli romà, que podrà ser seguida en directe a través del web d’aquest moviment internacional de laics. Una trobada en què intervindrà, per exemple, Mario Marazziti, membre de la Comunitat de Sant Egidi des de la seva fundació, periodista i expresident de la Comissió d’Afers Socials de la Cambra de Diputats italiana.
L’endemà, el 30 de novembre, més de 2.000 ciutats il·luminaran alguns dels seus monuments més emblemàtics per reivindicar la seva negativa a la pena de mort. La ciutat de Barcelona, per la seva part, il·luminarà la façana de l’Ajuntament de Barcelona. A més, a la ciutat comtal es portaran a terme diverses iniciatives de sensibilització des d’aquest mateix dimecres, com ara una conferència (avui a les 19:30 hores) a la sala de la Pau de la Comunitat de Sant Egidi i una altra demà (a les 13:00 hores), en aquest cas a l’aula magna de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Aquesta mobilització mundial, que compta amb el suport de nombrosos països, també pretén llançar una forta crida a favor de Kenneth Smith, que va ser condemnat a mort a Alabama i serà objecte d’una execució amb nitrogen el pròxim 25 de gener.