‘Caminar Juntos. Manual de Ecumenismo’, un manual per “recobrar la unitat de l’Església” i conèixer els punts febles en el diàleg interreligiós

cropped-fav.png
El llibre ha estat coordinat per especialistes ecumènics com Antoni Matabosch. | Foto: paraula.org

L’ecumenisme és un camí irreversible”. Amb aquestes paraules de Sant Joan Pau II, el bisbe de Solsona, monsenyor Francesc Conesa, va obrir dimecres passat l’acte de presentació del llibre Caminar juntos. Manual de Ecumenismo (Editorial San Esteban, 2023), celebrat al Seminari Conciliar de Barcelona. Es tracta d’una obra que pretén ajudar professors, estudiants i altres interessats a investigar i conèixer millor l’ecumenisme, i que ha estat elaborat per 23 especialistes i coordinat per diverses mans, com ara les del doctor Antoni Matabosch, present en aquesta presentació. En aquest acte, també va participar Manuel Rodríguez, president de la Federación de Entidades Religiosas Evangélicas de España (FEREDE).

Conesa, que és també president de la Comissió Interdiocesana d’Ecumenisme i Relacions Interreligioses de la CET i de la subcomissió de Relacions Interconfessionals i Diàleg Interreligiós de la CEE, va ressaltar, abans de donar pas a la intervenció de la resta de participants, que l’ecumenisme “no és una assignatura optativa, sinó principal perquè afecta a l’essència de l’Església”, i, a més, va recordar que “l’Església ha pres consciència de la necessitat de la unitat i, per tant, és necessària una bona formació ecumènica per avançar en aquest camí”.

El manual, dividit en cinc apartats, exposa les bases històriques de l’ecumenisme, les principals religions del món, els temes de discussió que afecten més la matèria estudiada, els diàlegs laterals i multilaterals per a la recerca de la unitat i les diverses institucions que treballen per l’ecumenisme i la praxi ecumènica. L’epíleg de l’obra està signat pel cardenal Kurt Koch, President del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians.

Però hem d’advertir d’un cert cansament social envers aquesta qüestió, que, si bé ha progressat des de fa uns anys, costa de veure’n resultats finals, cosa que pot generar una certa angoixa”, va dir Conesa. Per la seva part, Antoni Matabosch va assegurar que és conscient que l’ecumenisme és un “camí llarg”, i no pas “de flors i violes”. En aquest sentit, va comparar aquest concepte amb un bosc, “que ha anat creixent aquests cent anys, des que es va plantar el primer arbre cap al 1910, però que no deixa de ser frondós i difícil d’explorar”. I, com un bosc, “té una composició amb elements de difícil encaix i plens d’obstacles”.

Aquest manual “no és un diccionari sinó un estudi fet per especialistes que se suma als centenars que s’han publicat sobre aquesta temàtica”, va definir Matabosch. És, també, un llibre que mostra compendiosament el desig i el camí de les Esglésies cristianes “per recobrar la unitat, trossejada successivament al llarg dels dos mil anys de cristianisme, i que està escrit perquè se’l llegeixi gent que no necessàriament ha de tenir un coneixement profund sobre la temàtica”, va afegir. L’obra ha estat escrita en castellà i tindrà una distribució pels diversos països de parla hispana de l’Amèrica Llatina “per arribar allà on cal arribar per teixir marcs i ponts exposant on són els problemes de debò, sense fer volar coloms”, va sentenciar Matabosch.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia