En diversos moments del dia, la presència de nois i noies amb uniforme és constant pels carrers pròxims al Col·legi Reial Monestir de Santa Isabel del districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, un centre concertat i gestionat per Regnum Christi, amb una dotzena de religiosos a la ciutat.
Un edifici on cada dia accedeixen un miler i mig d’infants i d’adolescents i on, des que va ordenar ser ordenat al monestir de Pedralbes l’any 2023, Marcin Jablonski (Varsòvia, 1990) només ha faltat vint dies a la seva feina de capellà. Són els que, durant el passat mes de gener, es va convertir en el sacerdot oficial del pilot Carlos Sainz en el Ral·li Dakar, a l’Aràbia Saudita, on el pilot madrileny va quedar primer en la categoria de cotxes.
Després de ser convidat pel pare d’uns alumnes (enginyer de l’equip guanyador, de la carrosseria Audi) a “viure un somni que tenia des de petit“, confessa, el sacerdot no s’ho va pensar dues vegades: “Jo creia que només beneiria el seu cotxe i prou, però les coses van ser molt diferents”, recorda Jablonski, que va fer també de xòfer i de fidel acompanyant d’un corredor d’elit internacionalment reconegut per la seva destresa al volant, en aquest cas d’un vehicle elèctric, “i que té un alt convenciment religiós”, admet.
Un convenciment que Sainz va manifestar quan el polonès va regalar-li, en conèixer-lo, una medalla amb la imatge del Pare Pius, religiós italià canonitzat per Joan Pau II (“un Papa, polonès com jo, pel qual sento respecte”, reconeix), que va ser entregada prèviament a Jablonski amb aquesta intenció pel bisbe auxiliar de Barcelona, Javier Vilanova. Així va ser com aquest sacerdot, que en el seu país natal volia ser comerciant internacional o pilot de Fórmula 1, va poder combinar novament la seva vocació amb la seva passió, per bé que siguin nombrosos els projectes esportius que tingui entre mans.
A Barcelona, el prevere polonès dedica part del seu temps a coordinar un centre pertanyent als Legionaris de Crist —i situat a escassos metres del Col·legi—, on joves de tota la ciutat poden acudir per compartir la fe mentre fan ús de sales de jocs, espais d’estudi i, fins i tot, d’una petita capella.
A diferència de l’Aràbia Saudita, a la capital catalana Jablonski pot vestir amb alçacolls i portar una creu penjant del coll, però es troba lluny del desert que durant tres setmanes el va acollir (“un indret per on el poble d’Israel va deambular durant anys en sortir d’Egipte”, puntualitza) i que espera tornar a veure en un futur no gaire llunyà.