Més d’un centenar de persones s’han inscrit —abans que acabi el període per a fer-ho, el 10 d’abril— a la divuitena Jornada de mestres i professors de Religió a Catalunya i Andorra, que organitzaran el Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC) i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) el dissabte 13 d’abril al Seminari Conciliar de Barcelona, de les 9:30 a les 17:30 hores.
Sota el lema “AprendrEnsenyar“, les dues organitzacions arriben a la divuitena jornada d’un espai de referència per a tota la comunitat educativa pel que fa a l’ensenyament de la religió a les aules amb un programa que enguany es presenta amb dues conferències i dues franges de tallers. Després de la recepció de tots els participants, hi haurà una pregària inicial, a les 10:00 hores. Posteriorment, el director del Col·legi Abat Oliba Spínola de Barcelona, Jordi Cabanes, impartirà la conferència “La Pedagogia de Déu”.
No serà fins a les 12:15 hores quan arrenqui la primera tanda de tallers, abans que s’enceti una segona, a les 13:10 hores. Vuit talleristes —Aleix Bonfill, doctor en Filosofia; Cristina Casitas, pedagoga; Pilar Muro, doctora en Psicologia; Enric Armengou, psiquiatre; Raül Benéitez, músic; David García, director de l’Escola La Salut de Badalona (FEP); Ana Eva Jarabo, doctoranda en Pedagogia, i Josep Maria Bové, mestre d’educació primària— seran els encarregats d’oferir un ampli ventall d’aspectes relacionats amb aquesta àrea de treball aportant, en cada cas, les seves perspectives personals i professionals.
Finalment, a les 15:30 hores, hi haurà una segona conferència, la qual portarà per títol “La identitat i el diàleg, un binomi irrenunciable per a l’ensenyament de la Religió”, i serà impartida per Rafael Muñoz i mossèn Pepe Chisvert, delegats d’ensenyament dels bisbats de Tarragona i Urgell, respectivament. Una eucaristia, a les 16:00 hores, posarà el punt final d’aquesta trobada formativa i religiosa.
Gestionar les emocions des del mestratge de Jesús
Un dels tallers d’aquesta jornada, el de Pilar Muro, tractarà d’abordar la gestió emocional a l’aula, això sí, emmirallada en la conducta de Jesucrist. Després d’un extens recorregut educatiu i pastoral, Muro, que pertany al col·lectiu ignasià Comunitat de Vida Cristiana (CVX), aproparà eines i pautes als professors participants del seu taller “perquè s’entengui que el primordial, davant dels alumnes, és que assimilin que primer cal reconèixer les emocions i donar-les per vàlides, i, després, aprendre a veure-les reflectides en els altres, tal com va fer el fill de Maria i Josep”, indica aquesta doctora i mare de tres fills.
“De Jesús podem aprendre a gestionar les emocions, com ara des de les diverses paràboles de la Bíblia, i fer que infants i joves també comprenguin, d’una banda, que no són lliçons tan allunyades de la realitat de tots ells i, de l’altra, que estan elaborades per algú que podria ser una influència més a les seves vides, si encara no ho és”, revela l’experta, que no dubta a assenyalar la possibilitat que, avui dia, “si existís, Jesús seria capaç d’agafar un mòbil i dirigir-se a les noves generacions com un influencer més, amb un llenguatge directe i entenedor i amb una mirada capaç de seduir els seus pensaments”, manté Muro. “Ens falta, per exemple, saber ensenyar la gestió del dolor i la frustració, de la qual Ell ens va donar unes eines del tot convincents; la salvació, certament, suposa poder superar aquest obstacle“, conclou.