El Pessebre Vivent de la Torre del Suro, una de les propostes nadalenques més genuïnes de Barcelona, celebra enguany la seva 31a edició. La representació, que tindrà lloc el dijous 19 de desembre a les 18 hores al passatge Ercilla del barri del Guinardó, serà gratuïta i comptarà amb la participació de persones amb discapacitat intel·lectual, que seran les protagonistes, com cada any, d’aquesta proposta nadalenca.
Organitzat pel Taller Sant Camil, que ha donat suport durant sis dècades a persones amb discapacitat al barri, el pessebre ha esdevingut un espai d’expressió i inclusió, amb el suport d’un equip que inclou usuaris, professionals i col·laboradors d’altres entitats. “Per als actors i les actrius que hi participen, aquest és un dia excepcional que esperen durant tot l’any —quan s’acaba una edició, ja estan pensant en la següent—, i és una fita que dona sentit a tota la feina que fan durant mesos”, reconeix Amadeu Carbó, coordinador d’aquest pessebre humà.
Per a Carbó, a més, l’esdevemiment també s’ha consolidat com un “clàssic” de les festes nadalenques barcelonines. En aquest sentit, el folklorista barceloní remarca que l’activitat “ja forma part del programa oficial del Nadal de Barcelona, com ho són l’Encesa de Llums o la inauguració del pessebre municipal”. A més, Amadeu Carbó destaca que “és un regal que fem a la ciutat des del Taller Sant Camil, que ha estat ben acollit pel conjunt de la ciutadania”. De fet, cada any atrau centenars de visitants; un fet que l’ha convertit en una cita obligada en la programació nadalenca de la ciutat.
Un pessebre adaptat a persones amb cadira de rodes
Una de les novetats d’aquesta edició és la instal·lació de passarel·les adaptades en el recorregut del bosc que acull la representació. Aquesta millora, pensada per facilitar l’accés a persones que utilitzen cadira de rodes, s’emmarca en el compromís del projecte amb l’eliminació de barreres arquitectòniques. Aquest esforç per l’accessibilitat ha estat possible gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El pessebre s’articula a partir de quadres estàtics de temàtica variada, que el públic descobreix al llarg de l’itinerari. D’aquesta manera, escenes costumistes, bíbliques i d’oficis antics conformen un espectacle únic i captivador. Aquesta singularitat li ha valgut diversos reconeixements, com el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular 2016 i el Premi Antoni Carné 2023, guardons que han posat de manifest el seu valor cultural i social.
Un altre aspecte destacat d’aquesta edició és el cartell, creat pel reconegut director d’art i il·lustrador Fernando Marín Blanco, que des de fa anys col·labora amb el Taller Sant Camil. El seu disseny combina creativitat i sensibilitat, remarcant l’esperit inclusiu del projecte.
El projecte manté el seu compromís ciutadà
El Pessebre Vivent de la Torre del Suro és un clar exemple de com la cultura pot esdevenir “una eina per a la inclusió i la solidaritat”, en paraules del coordinador d’aquesta iniciativa. Així, amb el pas dels anys ha teixit complicitats amb entitats i organitzacions que han fet possible la seva continuïtat, un fet que l’ha permès ser un model de col·laboració comunitària i de compromís social. Amb aquesta 31a edició, aquesta representació humana del naixement de Jesús reafirma el seu compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual i amb el públic de Barcelona, oferint un espectacle ple d’emoció, tradició i valors.
