Els missioners claretians de Catalunya es reuniran el pròxim diumenge 15 de setembre a Ribera d’Ondara, a la comarca de la Segarra, per celebrar la 80a edició de l’Aplec del Mas Claret. Aquest esdeveniment anual, conegut com l’Aplec Martirial, commemora els màrtirs claretians que van ser assassinats durant la Guerra Civil espanyola. La celebració d’enguany començarà a les cinc de la tarda i estarà presidida pel pare claretià Benjitu Bareto, CMF, en una cerimònia que es preveu especialment emotiva.
El Mas Claret, també conegut com el “camps dels màrtirs”, té una profunda significació històrica i espiritual per a la congregació. El juliol de 1936, part de la comunitat i estudiants claretians de Cervera es van refugiar en aquesta casa, però després de ser vigilats durant l’estiu, van ser executats el 19 d’octubre d’aquell any. Aquest dia ha marcat la història de la congregació, i des del 1943, cada tercer diumenge de setembre, els claretians es reuneixen per recordar i honorar els màrtirs.
El 2017, aquests màrtirs van ser beatificats a la Sagrada Família de Barcelona en una cerimònia que va congregar claretians i fidels de tot el món. Aquesta beatificació, la més nombrosa mai feta per una sola congregació religiosa, va ser presidida pel cardenal Angelo Amato, en representació del papa Francesc. La presència de claretians i de familiars dels màrtirs va fer de l’esdeveniment un moment de profunda comunió i reconeixement d’aquests fidels.
Durant la cerimònia de beatificació, el cardenal Amato va recordar la fortalesa i dignitat dels màrtirs claretians, subratllant que cap d’ells va renunciar a la seva fe malgrat la persecució. Aquest esperit de resistència i esperança és el mateix que avui inspira la celebració anual de l’Aplec del Mas Claret, on es posa de manifest que la memòria dels màrtirs segueix viva i que el seu exemple continua sent una font de força i inspiració per als creients.
Amb aquesta 80a edició de l’Aplec, els claretians de Catalunya renoven el seu compromís de recordar els màrtirs i de mantenir viu el seu llegat espiritual. La trobada d’enguany, presidida pel pare Benjitu Bareto, serà una nova oportunitat per a la congregació i els fidels d’unir-se en la memòria i la pregària, reafirmant la importància del Mas Claret com a símbol de fe, sacrifici i esperança.