La pel·lícula ‘In viaggio, viajando con el papa Francisco‘, del director Gianfranco Rosi, s’ha estrenat el passat cap de setmana als cinemes catalans i de la resta de l’Estat
Un membre de la Guardia Costanera d’Itàlia pregunta a un dels tripulants d’una embarcació plena de refugiats les coordenades i el nombre de persones a bord. “Unes 250 —implora la veu—. Hi ha moltes dones i nens. Vinguin a rescatar-nos!”. Després es talla la comunicació i es fa un profund silenci. Aquest dramàtic diàleg és el preàmbul de In viaggio. Viajando con el papa Francisco (Karma Films), i serveix al cineasta Gianfranco Rosi per situar l’espectador a l’illa italiana de Lampedusa en un dels seus dies més tristament recordats: el 3 d’octubre de 2013, data en què centenars de persones varen perdre la vida intentant arribar a Europa.
La magnitud del naufragi va commocionar el món i també al papa Francesc, que havia visitat l’illa el mes de juliol del mateix any, poques setmanes després d’haver estat escollit successor de Pere. Lampedusa, doncs, va ser el primer lloc on el papa va voler viatjar, impulsat pel desig de portar consol i proximitat als migrants i refugiats que desembarcats a l’illa i també per donar suport a la comunitat illenca compromesa amb l’acolliment dels nouvinguts.
Coincidint amb el desè aniversari de l’arribada de Francesc al pontificat, arriba el documental que mostra el papa en els desplaçaments que l’han portat a visitar gairebé una seixantena de països. Conscient que per veure el món tal com és cal anar a les perifèries, al llarg d’aquesta dècada el papa argentí ha donat prioritat a llocs allunyats del focus mediàtic i en els quals el patiment humà ha arribat a extrems inimaginables: llocs com l’esmentada Lampedusa, o com l’illa grega de Lesbos —on ha viatjat en dues ocasions— Myanmar, Iraq, Kènia i molts altres països d’arreu que tenen en comú el fet de patir ferides profundes.
“Abans de decidir on viatjo, escolto, prego i reflexiono. Llavors la decisió és com una fruita madura que cau de l’arbre”, explica el papa en el documental de Rosi, estrenat el passat 17 de març. Així, la pel·lícula porta l’espectador al costat del papa, entre altres, per països com el Brasil de les faveles, la pobresa extrema i la violència; la Cuba de la falta d’esperança i d’obertura democràtica; els EEUU de la indústria armamentística i la pena de mort; el Mèxic dels narcos i les presons; l’Armènia del genocidi o la Filipines devastada pels tifons; sense obviar destinacions a zones de guerra com ara la República Centreafricana, marcada per una conflicte espantós des de 2013.
En tots ells, el papa clama contra les elits que permeten i promouen les injustícies i besa les ferides d’una població necessitada de consol i esperança. És així com In viaggio, segons explica la distribuidora Karma Films, mostra “un papa de bona voluntat, compromès amb les persones, que viatjada per trobar-se amb elles i descobrir de primera mà com i on viuen i quins són els seus problemes”.
El film, presentat al festival de Cinema de Venècia, està elaborat majoritàriament amb centenars d’hores de material cedit pel Vaticà. Té una durada de 80 minuts i actualment es pot veure a diversos cinemes de Barcelona (Verdi, Gran Sarrià i CineBaix) i a Lleida (Espai Funàtic).