Armand Puig, nomenat president de l’agència de la Santa Seu que vetlla per la qualitat de les universitats i facultats eclesiàstiques

cropped-fav.png
El nou president d'AVEPRO, Armand Puig, al seu domicili a Selva del Camp. | Flama

El Dr. Armand Puig i Tàrrech (Selva del Camp, 1953) ha estat nomenat president de l’Agència de la Santa Seu per a la Valoració i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques (AVEPRO, per les seves sigles en italià) per als propers cinc anys. Ho ha anunciat la Santa Seu en el seu butlletí d’aquest dilluns. 

Puig, prevere diocesà i fins ara rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), substitueix així el religiós redemptorista polonès Andrzej S. Wodka al capdavant d’aquesta institució fundada pel papa Benet XVI l’any 2007 amb l’objectiu de promoure i desenvolupar una cultura de qualitat en el si de les institucions acadèmiques depenents de la Santa Seu i assegurar-ne la validesa dels criteris de qualitat a escala internacional. 

Regulat per la constitució apostòlica Sapientia christiana en sintonia amb els criteris i directrius europees, aquest organisme de la cúria romana està vinculat amb el dicasteri per a la Cultura i l’Educació i col·labora amb les institucions acadèmiques per establir els criteris d’avaluació de la qualitat de l’ensenyament, la investigació i les avaluacions externes.

En unes declaracions recollides per Flama, el nou president d’AVEPRO ha reconegut estar “molt content pel nomenament” i ha afirmat que “això indica un desig, per part del papa Francesc, d’impulsar la qualitat en les universitats i facultats eclesiàstiques, cosa que jo hauré de coordinar en l’àmbit mundial”. Així és com Puig cercarà “la col·laboració de tantes persones interessades a promoure un nivell més que bo en les institucions eclesiàstiques (gairebé nou-centes arreu del món), que tindran en la meva persona un suport en el seu impuls de l’ensenyament eclesiàstic”, ha admès.

El nomenament del Dr. Armand Puig implica que cessa com a rector de l’AUSP i que, en espera del procés d’elecció del nou, el consell de la institució triarà un prorector. A partir d’ara, tal com ha aclarit el mateix AUSP, el Dr. Armand Puig traslladarà la seva residència habitual a Roma, fet que suposarà abandonar la docència en el Departament de Sagrada Escriptura que ha exercit des de 1981 i el rectorat de l’AUSP.

El nou president de l’AVEPRO s’ha mostrat profundament agraït a l’AUSP, institució que li ha permès “desenvolupar una aportació en el camp de la docència i la recerca bíbliques”. En aquest sentit, subratlla, de manera especial, “la coordinació de la Bíblia Catalana Interconfessional (1982-1993), el llibre Jesús, un perfil biogràfic (2004), i les recerques sobre el Jesús històric”, que ha continuat duent a terme en llibres, articles i grups de treball.

“Estic particularment agraït i satisfet, perquè a més de les facultats que conformen l’Ateneu, també s’ha creat xarxa, uns centres de recerca —càtedres—, que tenen una importància alta en relació amb les activitats d’aprofundiment d’algunes temàtiques: el Centre Antoni Gaudí i el seus col·laboradors, un centre internacional d’estudis avançats que donarà grans fruits sobre la persona i l’obra de l’arquitecte, i també el Centre de Teologia i Filosofia Medieval Catalanes, destinat a la recerca sobre Ramon Llull, Arnau de Vilanova i altres autors, des del punt de vista teològic i filosòfic”, afegeix el Dr. Puig.

També ha volgut destacar altres càtedres que toquen diversos sectors: “de pensament i acció social de l’Església, de teologia pastoral —Arquebisbe Pont i Gol—, i una que voldríem que fos de teologia i religions, entre les quals destaca les que s’estan creant de litúrgia hispànica o una de teologia de la litúrgia -Bisbe Pere Tena-, que és una novetat; ambdues estan emergint en el nostre centre universitari”, conclou.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia