Quan la Secretaria d’Estat de la Santa Seu va nomenar Armand Puig president de l’AVEPRO li va donar la consigna d’estendre la perspectiva i l’abast més enllà d’Europa. Per això, una de les primeres coses que va fer el teòleg, biblista i acadèmic català quan es va instal·lar al seu despatx situat al número 5 de la Via della Conciliazione de Roma el setembre de 2023 va ser fer penjar a la paret dos mapes de grans dimensions: un del Vell Continent i un altre del món sencer.
“Són molt útils”, assegura Puig a Flama des de la seu d’aquesta agència que té per funció promoure i desenvolupar una cultura de qualitat dins de les institucions acadèmiques dependents de la Santa Seu i assegurar-ne la validesa dels criteris de qualitat a escala internacional.
Des d’aquesta talaia romana, Puig té una perspectiva privilegiada del batec de l’Església arreu del món a través d’una feina, que implica contacte constant amb persones de països diversos, des de Xile fins al Congo, passant per Hongria, els EUA o les Filipines. “La meva funció consisteix no només saber on es troben totes i cada una de les institucions amb què treballem, sinó descobrir com van, quin volum tenen, i quina és la seva relació amb la societat”, detalla.
Fundada per Benet XVI l’any 2007, l’AVEPRO col·labora amb institucions acadèmiques en la definició de procediments interns per avaluar la qualitat de l’ensenyament, la investigació i els serveis. “Tenim una responsabilitat sobre totes elles, no per obligar-les a fer res, sinó per promoure, invitar-les cordialment a mirar-se al mirall de manera crítica i sincera”, explica.
Persuadir i no fiscalitzar
Segons aquest eclesiàstic català, les agències de qualitat acostumen a ser “organismes temuts” per la seva naturalesa auditora. Però assenyala que des de l’AVEPRO, lluny d’adoptar una actitud “fiscalitzadora” o “coercitiva”, el que es fa és “persuadir les institucions perquè detectin les seves mancances i puguin millorar aquelles coses que no funcionen“. “No és fàcil acceptar les limitacions de la teva institució, però és l’única manera de poder avançar. Perquè si les vols dissimular o no ensenyes tot el que has d’ensenyar, el primer perjudicat ets tu, ja que perds en qualitat”, descriu Puig.
AVEPRO fa la seva funció d’avaluació de manera gratuïta gràcies a la col·laboració desinteressada d’experts de primer ordre escampats per arreu del món. Una xarxa de persones que desenvolupen la seva missió de franc, per “pura vocació”, amb esperit de servei “per una causa que considera concreta i justa”, com explica el prevere català.
El full de ruta actual de l’organisme és la constitució apostòlica del papa Francesc Veritatis gaudium, de 2016. El document, que substitueix Sapientia christiana, promulgada per Joan Pau II l’any 1979, estableix quatre principis cardinals de l’AVEPRO: introducció espiritual, intel·lectual i existencial al cor de l’anunci de la fe cristiana; diàleg omnicomprensiu; transdisciplinarietat exercida amb saviesa i creativitat; i “treball en xarxa” entre les institucions que promouen estudis eclesiàstics.
“Saber controlar” la intel·ligència artificial
El que no es troba a Veritatis gaudium són referències a l’anomenada intel·ligència artificial, un fenomen sobre el qual ha reflexionat el papa Francesc en diverses publicacions i intervencions posteriors. Sobre el paper d’aquesta nova tecnologia en el món educatiu catòlic, Armand Puig pensa que només funcionarà si l’ésser humà és qui en té la darrera paraula: “El primer que va tocar el foc es va cremar segur, fins que no va entendre que allò era útil per coure carn. El mateix passa amb altres realitats tecnològiques actuals que, com el foc, hem de saber controlar”, sosté.
En aquest sentit, en un món en què “la dimensió ètica està de baixa”, per a Puig és clau “saber apreciar els avantatges de les noves tecnologies” i “establir-ne limitacions fent ús de la responsabilitat social”. “Ens correspon a tothom prendre part en aquest afer i saber plantejar una resposta col·lectiva a una cosa que ens incumbeix a tots”, adverteix.
Gratuïtat, persuasió i anàlisi crítica, aquests serien, doncs, els criteris bàsics de l’AVEPRO, segons el seu president, que es mostra convençut que, en el fons, l’educació és font de llibertat. “Quan eduques bé —apunta—, formes persones lliures i responsables. Sense responsabilitat, el món es converteix en una guerra de tots contra tots”.
L’encert del Jubileu
En el context actual, en ple Jubileu, Puig destaca l’encert del Papa de centrar aquest Any Sant en l’esperança, ja que tenir esperança, com remarca, és una reacció necessària a una situació mundial difícil, a un món que no ens agrada, però que estem cridats a fer diferent entre tots”.
Un món que a molts no agrada en part per la irrupció durant la darrera dècada de mandataris bel·ligerants i nefastos com ara el nou inquilí de la Casa Blanca, Donald Trump. “Heu vist la seva fotografia oficial? Faria espantar qualsevol criatura”, comenta Puig sobre l’expressió del magnat que contrasta amb la del papa Francesc en la foto que té penjada també a la paret del seu despatx. “És la imatge d’un home bo”.
No s’acaben aquí els quadres que acompanyen Armand Puig en el seu hàbitat quotidià a Roma: d’una altra paret penja un cartell de curs 2023-2024 de l’Ateneu Sant Pacià, l’últim que va encarregar abans de deixar de ser rector d’aquesta institució. En ell, es pot apreciar una foto de detall de la creu de quatre braços que corona la torre de la casa Batlló de Gaudí, acompanyada d’una inscripció en llatí: Quaecumque lingua a Deo inspirata (Que tota paraula sigui inspirada per Déu).
Fora d’algunes sortides puntuals a dinar amb algun amic o a anar a alguna exposició (fa pocs dies va anar a veure la Crucifixió Blanca de Marc Chagall), la Ciutat Eterna és per a Armand Puig un espai de treball intens només interromput pels seus viatges periòdics a Catalunya a servir en diverses àrees als arquebisbats de Barcelona i Tarragona, on té la casa natal i on tornarà, si no passa res, d’aquí a dues setmanes. “Avui en dia, l’avió facilita molt les coses en aquest sentit. A més a més, de Barcelona a Roma, el trajecte és en línia recta”, observa assenyalant el mapa d’Europa.