Animals, potes i urpes al nou número de la revista ‘Reliquiae Sanctorum in Catalonia’

cropped-fav.png

El mes de juliol ha començat amb l’arribada del número d’estiu de la revista Reliquiae sanctorum in Catalonia, que en aquesta ocasió, coincidint amb l’exposició ‘Bèsties‘, del Museu d’Art Medieval de Vic, explora la presència de fauna en diferents reliquiaris, en forma d’arqueta i en alguns bustos i en obres d’orfebreria d’estil gòtic i barroc.

El nou número —el divuit— d’aquesta publicació dirigida per Joan Arimany explica que la incorporació de membres del bestiari en els reliquiaris solen tenir una funció ben clara: fer de suport o de base a la part inferior i solen ser són una simple decoració. A més, constata que les arquetes, malgrat ser els més habituals, no eren els únics tipus de reliquiaris que s’elevaven en figures d’animals. Ho demostra, per exemple, el bust de sant Patllari, patró de Camprodon, que s’aixeca sobre quatre figures del que podrien ser gossos amb la boca oberta en posició de llençar un lladruc d’alerta.

Seguint aquesta línia, la revista analitza amb detall, entre altres, les arquetes dels Sants Màrtirs de Manlleu, de finals del segle XVII o principis del XVIII; les dues urnes dels Cossos Sants de Manresa, de plata repujada i cisellada que l’orfebre manresà Antic Lloreda va crear els anys 1616 i 1653; l’arqueta de Sant Cugat, originalment de principisdel segle XIV, i l’arqueta de sant Fortià de Torelló, del segle XV.

Les relíquies i els comtes reis catalans i mallorquins són també objecte d’estudi al dossier de Reliquiae Sanctorum in Catalonia, que posa el focus en la “pretesa vinculació de la monarquia catalanoaragonesa i mallorquina amb l’esfera celestial“; uns llaços que es van mantenir durant més d’un segle malgrat les posicions polítiques i militars oposades amb altres territoris de fe catòlica.

Altres relíquies sobre les quals es pot trobar informació al llarg de les 68 pàgines d’aquest número són les que es troben a la comarca natural del Lluçanès; les de Santa Eulàlia a Montpeller i els sants Zenon (Arenys de Mar) i Genís (Torroella de Montgrí i Taradell) i les germanes Fradera i Ferragutcases, beatificades pel papa Benet XVI l’any 2007 juntament amb mig miler de “màrtirs de la Guerra Civil Espanyola”.

Reliquiae Sanctorum in Catalonia és una revista bimensual i gratuïta sorgida l’any 2020; actualment compta amb més de 400 subscriptors d’arreu de les diòcesis de parla catalana encuriosits per les relíquies que hi ha (o hi ha hagut) a casa nostra. Joan Arimany Juventeny, n’és fundador, director i maquetador.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia