Andreu Dionís: “El diàleg ecumènic és clau per a la convivència a Terrassa”

LU-min
Andreu Dionís, pastor de l’Església Evangèlica Unida de Terrassa.

Andreu Dionís, pastor de l’Església Evangèlica Unida de Terrassa i membre de la junta de Cristians per Terrassa, està convençut que el diàleg ecumènic és un factor clau per afavorir la cohesió social, la convivència pacífica i la unitat entre els cristians. D’aquí ve la seva implicació en les Vespres ecumèniques, que se celebraran el pròxim 14 de setembre, a les sis de la tarda a la seu d’Ègara possibilitant un espai de pregària i reflexió que uneix catòlics i protestants. A més a més, menciona com l’associació també treballa activament per fomentar la convivència religiosa a la ciutat a través de la col·laboració amb el Consell Interreligiós de Terrassa.

En què consisteix la iniciativa de les Vespres ecumèniques?

Les Vespres Ecumèniques són una de les moltes activitats que fem des de Cristians per Terrassa, una associació ecumènica que treballa per fomentar el diàleg i la col·laboració entre cristians, especialment entre catòlics i protestants. L’associació ja fa anys que funciona i les Vespres són un espai de pregària i reflexió que organitzem un cop l’any.

I quines activitats tenen lloc en aquesta trobada?

L’acte inclou un temps de reflexió a partir de les paraules de Jesús, normalment amb una conferència o una reflexió guiada. Aquest any, una dona, Trinitat Asensio, protestant, farà una reflexió sobre la paràbola de l’home ric. A més, gaudim de música d’orgue a l’església romànica de la Seu d’Ègara, que crea un ambient especial de recolliment i espiritualitat. Després de la pregària, tenim un petit piscolabis per compartir un moment de fraternitat.

És una activitat oberta a tothom?

Sí, és una activitat oberta a tothom. Encara que la majoria departicipants són cristians, tant catòlics com protestants, qualsevol persona interessada és benvinguda. El nostre objectiu és fomentar la unitat i el diàleg entre diferents denominacions cristianes, sempre des del respecte i l’estima. Ja fa uns deu anys que celebrem les Vespres ecumèniques. Cada any l’organitzem amb la mateixa finalitat de crear un espai de pregària, reflexió i diàleg.

Quins són els valors que volen transmetre amb aquestes vespres?

El missatge central que volem transmetre és l’amor i el perdó de Jesús. Com a cristians, creiem que és important destacar els valors de l’Evangeli: l’estima, el respecte, el perdó i la pau. Volem compartir aquest missatge amb la societat de Terrassa i de Catalunya, perquè molta gent desconeix realment què és el cristianisme i qui és Jesús.

Quines branques del cristianisme estan representades en Cristians per Terrassa?

Majoritàriament som catòlics i protestants. A Terrassa no tenim presència d’altres tradicions cristianes, com els ortodoxos. El nostre objectiu és treballar junts per donar a conèixer el missatge de Jesús, però des de les nostres respectives creences, sense intentar canviar les conviccions de ningú.

Una de les trobades ecumèniques a Terrassa I Foto @Cristians per Terrassa

Hi ha altres activitats que organitzen durant l’any?

Sí, a banda de les Vespres, una altra activitat important és el lliurament de la medalla al mèrit ecumènic, a primavera. La Pregària amb els salms, que normalment fem al novembre. Impulsem la Setmana de pregària per la unitat dels cristians al gener. També organitzem el sermó de les set paraules de Jesús a la creu el Divendres Sant. Conferències de divulgació bíblica, taules rodones, presentació de llibres i altres activitats de diàleg ecumènic. Ens agrada crear espais on la gent pugui reflexionar i compartir el missatge cristià des de diferents perspectives. També és força popular la nostra paellada ecumènica que celebrarem el pròxim dissabte 5 d’octubre.

A banda del treball ecumènic entre cristians, també participen en iniciatives interreligioses?

Sí, exactament. Tot i que Cristians per Terrassa és una associació ecumènica centrada en el diàleg entre catòlics i protestants, també  treballem a un altre nivell, tant catòlics com protestants amb el Consell Interreligiós de Terrassa. Aquest consell es va impulsar fa uns anys, quan Pere Navarro era alcalde, amb l’objectiu de fomentar el diàleg i el respecte entre les diferents religions presents a la ciutat. Si a Barcelona tenen el GTER, nosaltres tenim en Consell Interreligiós.

I quines activitats organitza el Consell Interreligiós?

Una de les activitats més destacades és un itinerari anual pels diferents llocs de culte de Terrassa. Amb el suport de l’Ajuntament, que ens facilita autobusos, passem una tarda visitant diversos centres de diferents confessions: comencem al centre Bahá’í, després anem a la catedral a la Plaça Vella, després a la mesquita, al temple protestant, i així successivament. És una oportunitat per conèixer millor les diferents tradicions religioses de la ciutat i fomentar el respecte i la comprensió mútua.

S’assembla a la Nit de Religions que tindrà lloc aquesta setmana a Barcelona.

Sí, és la mateixa idea. Però aquí, a Terrassa som més de tardeo que nocturns.

Com d’importat és que hi hagi diàleg ecumènic i interreligiós a Terrassa?

Sens dubte és cabdal. Encara que ideològicament puguem estar distants, al final tots cerquem l’espiritualitat i una connexió amb Déu. Valors com el respecte, l’estima i la pau són comuns a totes les religions. Si entre les religions no podem dialogar, és difícil avançar com a societat. És essencial mostrar que, malgrat les diferències, podem conviure i treballar junts per un bé comú.

Quins plans de futur tenen per continuar promovent el diàleg?

Continuarem treballant per aprofundir en la comprensió i el respecte mutu entre cristians de diferents denominacions, i també amb altres religions a través del Consell Interreligiós. La nostra missió és clara: transmetre l’amor i el missatge de Jesús, i fomentar la pau i l’entesa entre totes les tradicions religioses. Tenim molts projectes en marxa, com l’entrega de la Medalla Ecumènica, noves edicions de les Vespres i la Pregària amb els Salms, i continuarem participant en iniciatives interreligioses que promoguin el respecte i la convivència.

Gràcies, Andreu.

Gràcies a vosaltres

Dinar ecumènic I Foto @Cristians per Terrassa

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia