Andrea Tornielli: “El que està passant a Gaza no es pot definir com un ‘dany col·lateral’ de la lluita contra el terrorisme”

cropped-fav.png
Un barri del nord de Gaza, després d'un bombardeig. | Foto: UNRWA

“Ningú no pot definir el que està passant a Gaza com un ‘dany col·lateral’ de la lluita contra el terrorisme”. Andrea Tornielli, director editorial del Dicasteri per a la Comunicació, ha defensat així les paraules del cardenal secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, quan el passat dimarts, en declaracions a la premsa després d’una trobada amb les autoritats italianes, va assegurar que el dret del govern d’Israel a defensar-se de l’amenaça terrorista no justifica la campanya militar que ha provocat l’assassinat de més de 30.000 palestins a Gaza des del 7 d’octubre.

“El dret d’Israel a portar davant la justícia els responsables de la massacre del 7 d’octubre, no pot justificar aquesta carnisseria”, ha reiterat Tornielli, en sintonia amb Parolin, en l’editorial del portal Vatican News. Ho ha fet després que l’ambaixada d’Israel davant la Santa Seu hagi titllat de “deplorables” les afirmacions de Parolin. “Jutjar la legitimitat d’una guerra sense tenir en compte totes les circumstàncies i dades rellevants, condueix inevitablement a conclusions errònies”, ha assegurat la diplomàcia israeliana en un comunicat.

En aquest sentit, Tornielli ha recordat que, immediatament després de “la massacre del 7 d’octubre perpetrada pels terroristes de Hamàs contra pacífiques famílies israelianes”, el cardenal Parolin va definir d'”inhumà” aquest atac, al mateix temps que va demanar l’alliberament dels més de cent ostatges israelians i va reconèixer el dret a la defensa d’Israel sempre que respectés el “necessari paràmetre de la proporcionalitat”.

En la seva reflexió, el periodista italià ha reivindicat una “visió realista del drama en curs” a Terra Santa compartint l’opinió de l’escriptora i poeta jueva Edith Bruck, supervivent de l’Holocaust, que en una entrevista recent a Il Fatto quotidiano, ha assegurat que les decisions del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, han perjudicat els jueus de la diàspora perquè ha fet revifar l’antisemitisme. Coincidint amb Bruck, Tornielli ha assegurat que amb la política actual del govern d’Israel “mai no s’eliminarà l’amenaça del terrorisme”.

Tornielli ha assegurat també que per a la Santa Seu, “l’elecció de camp sempre és per les víctimes”, tant pels israelians innocents “massacrats” el 7 d’octubre en els seus kibbutz, com pels “ostatges arrencats a les seves famílies, com pels civils innocents —un terç dels quals són nens— assassinats pels bombardejos a Gaza”. Així, fent seves les reiterades crides del papa Francesc a defensar de la guerra tots els civils indefensos, Tornielli ha finalitzat la seva reflexió advertint que en aquest inici de la Quaresma, “mentre continua el macabre recompte de víctimes innocents”, la veu del Papa es fan més necessària que mai “per invocar el cessament de les armes abans que sigui massa tard per al nostre món a la vora de l’abisme”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia