L’igualadí Javier Bausili va entrar en els seus vint-i-sis anys el passat 23 de setembre i tan sols sis dies després es convertia, amb la seva ordenació com a prevere a la catedral de Terrassa, en el sacerdot més jove de Catalunya; un títol “més anecdòtic que rellevant” per al jove, que en l’actual estructura de l’Església és el que té més propera la seva etapa escolar [va estudiar a la Institució La Farga, de Sant Cugat del Vallès, vinculada a l’Opus Dei]. “La relació amb la fe té moments bons i dolents, però hem de continuar defensant que explicar Jesucrist als infants no és com llegir-los un conte i prou“, revela Bausili des de la parròquia de Sant Pere d’Octavìà, on ha estat nomenat vicari, a prop del seu rector, Emili Marlés, i d’un grup humà, tant sacerdotal com laic, “que fa d’aquest espai un lloc diferent”.
És a Sant Cugat del Vallès on el seu ajuntament va fer públic el passat mes d’abril els resultats d’un estudi sociològic que situa la localitat com una de les que té més persones declaradament catòliques. “Això no és només resultat de la feina de l’actual rector”, remarca Bausili. “La tasca feta per tota la comunitat pastoral que hi ha i per tots els sacerdots que ens han precedit —continua— ha estat determinant per arribar a aquest punt“. Una realitat catalogada per ell com a “particular”, però en què l’ambient creat aquests últims temps , diu, “ha de saber-se fructificar cada dia per tots els que en formem part”.
Bausili és, en aquest escenari, un dels lligams entre la parròquia i els pares que decideixen portar els seus fills a viure l’experiència que els pot ensenyar Jesucrist. També, des dels tres anys acabats de fer: “Hi ha mètodes que impulsem des d’aquí, però també des d’altres parròquies de la diòcesi, com els que són definits per la pedagoga María Montessori, els quals ens estan donant molt bons resultats”, subratlla Bausili, que il·lustra aquesta idea afirmant que, “si un nen o una nena pot fer feliç els seus pares portant-los a casa un dibuix de tota la família, ¿per què no pot fer el mateix dibuixant la Mare de Déu?“.
Per bé que no s’hagi “plantejat” entrar en el món de la vida contemplativa en haver conegut realitats com les del Monestir de Montserrat o el de Poblet, “on he passat alguns dies coneixent el seu dia a dia”, apunta, aquest jove manté que les seves influències han estat diverses: “Des del meu director espiritual [Xavier Farrés, rector a Sabadell], com el mateix bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, però també altres preveres que han passat per la meva vida han influït en la meva identitat sacerdotal, que creix dia a dia”, sosté. Una identitat, en aquest sentit, conformada per sacerdots que “no s’acomoden”, explica. “Si és necessari sortir a les portes d’una escola a buscar catequistes, es farà, amb una actitud que és totalment evangèlica“, acaba Bausili, en referència a l’actuació empresa pel capellà Felip Hereu, rector de Canet de Mar, fa pocs dies.