La guerra a Ucraïna i el catastròfic terratrèmol a la frontera entre Síria i Turquia, la sagnant persecució de les comunitats cristianes al Pakistan, al Pròxim Orient, a Nigèria i a altres països africans van tenyir de sofriment al món l’any 2023.
Així ho ha constatat Ajuda a l’Església Necessitada (ACN, per les seves sigles en anglès) en la seva Memòria 2023, presentada aquest dijous a Madrid i en la qual la fundació pontifícia ha pogut constatar que la generositat dels seus gairebé 360.000 benefactors “han proporcionat consol a una infinitat de víctimes”, responent amb les demandes d’auxili que se’ls va proporcionar al llarg de tot l’any.
Una resposta que, explicada en xifres, s’ha traduït en 143,7 milions d’euros que han servit per finançar un total de 5.573 projectes pastorals i d’emergència en 1.235 diòcesis de 138 països, segons ha detallat avui la fundació pontifícia,
Ucraïna, amb 7,5 milions d’euros, ha sigut el país que més ajuda ha rebut durant l’any, mentre que el suport a l’Europa de l’Est ha ascendit al 14,3% del total del pressupost de l’entitat.
D’altra banda, l’Església a l’Àfrica ha rebut gairebé un terç de l’ajuda, per l’augment de vocacions i per la violència islamista. A Amèrica Llatina, l’ajuda va ser del 15,3%. Àsia, per la seva banda, ha percebut el 17,3%, i el Pròxim Orient el 19,1%. En aquest punt, l’organització ha recordat la resposta “immediata” donada pels benefactors davant la guerra que es viu a Terra Santa des del passat 7 d’octubre.
El nombre de benefactors d’ACN arreu del món a través de donatius i llegats ha assolit el 2023 la xifra de 359.920. La seva aportació ha permès, entre altres iniciatives, finançar 216 projectes d’emergència, 969 projectes de construcció i reconstrucció; la formació i el sosteniment de més de 20.000 capellans, religiosos i religioses, la compra de més de 1.000 vehicles i l’edició de 700.000 Bíblies i llibres religiosos en llengües autòctones.
De cara al futur més immediat, ACN ha manifestat la seva intenció de continuar “secundant l’assistència pastoral i psicològica a persones traumatitzades per la guerra i la persecució“, i 2intensificar l’ajuda al Sahel”, davant la violència gihadista contra els cristians en aquella regió.
“És una benedicció per a tots els que som part d’ACN, constatar que el pont d’ajuda mútua que s’estableix entre l’Església que sofreix i la resta de l’Església universal es torna cada any més ampli, més sòlid i més fratern”, conclou la fundació pontifícia.