Ajuda a l’Església Necessitada impulsa una nova campanya per evitar que la guerra d’Ucraïna caigui en l’oblit

jordpacheco
Raquel Martín i José María Gallardo, durant la presentació de la campanya per Ucraïna. | ACN

“Si deixeu de parlar de nosaltres, deixarem d’existir”. Així de taxatiu s’ha mostrat monsenyor Sviatoslav Schevchuk, arquebisbe major de l’Església grecocatòlica ucraïnesa, aquest dimarts 20 de febrer durant la roda de premsa amb què Ajuda a l’Església Necessitada (ACN, acrònim en anglès) ha presentat “Ucraïna, no vull oblidar-te“, una nova campanya orientada a socórrer a una Església superada per les ferides psicològiques d’aquesta guerra que el pròxim 24 de febrer complirà dos anys.

“Venim d’Ucraïna amb el cor trencat pel crit dels nostres germans. Aquesta guerra corre el risc de caure en l’oblit i, per evitar-ho, llancem aquesta campanya”, ha informat Raquel Martín, responsable de comunicació de la fundació pontifícia a Espanya. Al seu costat, José María Gallardo, director d’ACN, ha recordat que, des de l’inici de la invasió militar l’any 2022, ACN ha donat suport al país amb més de 600 projectes. “Especialment en formació d’atenció al trauma, ajuda a la subsistència i en suport a la formació dels seminaristes”, ha detallat.

Amb un 80% de la població ferida físicament o psicològica i amb una creixent indiferència exterior vers el conflicte, ACN ha manifestat la seva intenció de prioritzar l’atenció al trauma de la població. “El futur d’Ucraïna i de l’Església dependrà de com serem capaços de respondre a la necessitat de superar el trauma que ja ha afectat el cor de la societat ucraïnesa: la família”, ha reconegut Schevchuk, en aquest sentit, durant la seva compareixença telemàtica.

Formació psico-espiritual integral

Així, per respondre davant aquesta tessitura, des de l’Església grecocatòlica i l’Església de ritus llatí, s’està impulsant un gran programa a totes les diòcesis per ajudar a tirar endavant vídues, mares, orfes, dones amb marits al front i militars traumatitzats per la guerra. El pla compta amb el suport d’ACN, que té previst organitzar cursos per a la formació integral dels sacerdots, religiosos i laics en atenció psico-espiritual.

En aquest sentit, ACN ha recordat que, durant els darrers dos anys, més d’un miler de persones han sigut ateses en una desena de centres arreu del país i la demanda no ha parat de créixer. “Des de febrer de 2022, la fundació ha donat suport a l’Església d’Ucraïna amb més de 600 projectes i més de 15 milions d’euros. Aquest país ha sigut el que més ajuda ha rebut entre 2022 i 2023 per part d’aquesta institució”, ha explicat José María Gallardo.

Per la seva banda, monsenyor Sviatoslav Schevchuk no ha dubtat a qualificar la situació a Ucraïna fent servir el terme “genocidi”. “El poder de l’Estat ha decidit eliminar l’existència de tota la nació. Les persones són assassinades al país només pel fet de ser ucraïneses”, ha assegurat l’arquebisbe major de l’Església grecocatòlica, que ha recordat també la importància de condemnar aquests crims de guerra per evitar que continuïn produint-se. “Si no ho aturem ara, aquest comportament serà replicat en altres nacions i regions del món, així és que anomenar a això genocidi vull dir que cal parar i dir que ja n’hi ha hagut prou”, ha advertit el prelat.

Missatge d’esperança des de Kíiv

Des de Kíiv, capital d’Ucraïna, el capellà Mateusz Adamski s’ha afegit a la roda de premsa a través d’una videoconferència per assegurar que l’Església, malgrat els míssils i els drons, continua la seva missió de portar al poble “esperança i l’anunci de Jesús”. “Preguem per tots aquells que ens persegueixen i agredeixen. Com diu l’Evangeli, hem d’estimar l’enemic”, ha dit Adamski, que ha recordat que la funció del clergat és la de donar “testimoni de l’amor de Déu per aquells que no el coneixen”.

La roda de premsa també ha comptat amb la participació de Visvaldas Kulbokas, nunci apostòlic a Ucraïna, que ha recordat que l’Església està operant al país com “un cos unit” i donant testimoni de proximitat amb les persones. “Quan treballem per salvar vides, això és el més important que podem fer”, ha resumit el diplomàtic.

Kulbokas també ha assegurat que els catòlics d’Ucraïna estan agraïts a ACN per la seva ajuda des de l’inici d’aquest conflicte que ha generat més de 6 milions de refugiats i uns cinc mil desplaçats interns. “Una fotografia desoladora. El dolor és immens i no para de créixer. Darrere de les xifres, hi ha noms i cognoms”, ha lamentat el director d’Ajuda a l’Església Necessitada a Espanya.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia