El 8 de gener de 2020, els seminaristes Stephen Amos, Pius Tabat i Michael Nnadi van ser segrestats a punta de pistola a Nigèria juntament amb un nombrós grup de persones. Durant diversos dies, van estar en captiveri i van ser torturats mentre els captors van intentar obtenir diners de les seves famílies a canvi d’alliberar-los. Nnadi va ser assassinat per predicar l’evangeli a un dels segrestadors. Amos i Tabat van aconseguir sobreviure, i el passat dimarts 26 de setembre van rebre el VII Premi a la Llibertat Religiosa 2023, concedit per Ajuda a l’Església Necessitada (ACN, per les seves sigles en anglès).
“L’experiència viscuda durant el segrestament ens porta a pregar ara pels nostres segrestadors”, explica Amos, del Seminari Major del Bon Pastor de Kaduna. “Encara m’estic recuperant del segrest. El maltractament, les pallisses i tot el que ens van infligir no han fet més que incrementar la meva fe i ajudar-me a seguir amb més força el meu objectiu de convertir-me en sacerdot”, afegeix el seminarista. Amb el seu “germà Michael” ben present en el record i en les pregàries, Amos assegura que la seva voluntat de ser sacerdot ha augmentat arran d’aquesta traumàtica vivència.
Les vexacions a la seva fe van ser constants durant tots els dies que va durar el segrest. Els segrestadors els obligaven a entonar els cants que normalment cantaven a l’església i a ballar per a ells. Mentre ho feien, amb els ulls embenats, els colpejaven. En aquell context, un dels captors va demanar en privat a Nnadi que li ensenyés el parenostre i ell ho va fer. Segons van explicar els seminaristes, els altres se’n van assabentar i va ser llavors quan el van anar a buscar a Michael per a assassinar-lo. Quatre dies després, Tabat i Amos van ser alliberats. “No creiem que fos una coincidència que ens alliberessin després de la seva mort. Va ser com si la seva sang ens hagués alliberat: ell va pagar el preu de la nostra llibertat”.
El país més perillós per viure la fe
A Nigèria, els 100 milions de persones cristianes, que representen la meitat de la població, són unes de les víctimes més freqüents enmig d’un clima de violència i caos generalitzat en què els insurgents, milicians i bandes criminals propaguen el terror amb impunitat. Segons ACN, el país, que és el més gran del continent africà, és un dels més perillosos per a viure la fe, ja que el dret a la llibertat religiosa es viola sistemàticament davant el silenci i la passivitat de les autoritats. “Els poders polítics, ni condemnen ni persegueixen els perseguidors, entre ells les milícies fulani. Aquests grups terroristes han provocat el desplaçament massiu de cristians, deixant regions senceres despoblades. En l’actualitat, dels gairebé sis milions d’habitants, dos milions són desplaçats interns, la major part d’ells agricultors cristians”, lamenta ACN.