A l’audiència general d’aquest dimecres, el papa Francesc ha centrat la seva catequesi en el sagrament de la confirmació, destacant-lo com “el sagrament per antonomàsia de l’Esperit Sant”. Ha recordat que, en el Nou Testament, la imposició de les mans serveix per transmetre l’Esperit de manera visible i carismàtica, evocant la Pentecosta. El Papa ha subratllat la importància de la Confirmació en la vida cristiana com a “segell reial que marca els fidels, seguint la doctrina dels primers temps de l’Església”.
En les seves paraules, Francesc ha citat el Catecisme dels Adults de la Conferència Episcopal Italiana, que explica que “la Confirmació és per a cada cristià el que la Pentecosta fou per a l’Església en el seu conjunt”. Aquest sagrament reforça la incorporació a Crist i a la comunitat cristiana, i “és un impuls per a la missió profètica, reial i sacerdotal”. Així, si el baptisme és el sagrament de naixement, la confirmació és el sagrament de la maduresa i del compromís.
El pontífex ha expressat preocupació perquè aquest sagrament sovint es veu com un “sagrament de comiat”, ja que molts joves se’n desvinculen després de rebre’l. Ha assenyalat la necessitat de “transformar aquesta percepció, fent de la confirmació un punt de partida per a una participació activa en la vida de la comunitat cristiana“, un camí que considera fonamental per a revitalitzar la fe en el món actual.
També ha proposat que “la preparació per a la confirmació sigui acompanyada per laics compromesos que hagin tingut un veritable encontre personal amb Crist i amb l’Esperit Sant”. Segons el Papa, aquest testimoni pot ajudar els joves i adults a viure el sagrament com “un nou començament en la seva vida espiritual i en el seu compromís amb la comunitat cristiana”.
“Preguem per la pau”
En acabar la catequesi, Francesc ha llançat una nova crida a favor de la pau. “La guerra creix”, ha afirmat amb dolor, fent esment dels conflictes que actualment afecten “Ucraïna, Palestina, Israel, Myanmar i el Nord de Kivu”, així com a altres indrets on el sofriment de les famílies i els infants és devastador.
“Ahir vaig veure que 150 persones innocents eren metrallades. Què tenen a veure els nens i les famílies amb la guerra? Són les primeres víctimes”, ha afirmat el papa, abans de recordar que “la pau és un do de l’Esperit” i que “en la guerra ningú guanya, tothom perd”.
Amb paraules sentides, el bisbe de Roma va animar els fidels a esdevenir “portadors de la flama de l’Esperit”. Per il·lustrar aquesta idea, ha comentat la imatge dels corredors olímpics que transmeten la torxa. Després ha convidat tothom a “treure la cendra de la rutina i el desinterès” i a renovar l’entusiasme per viure la fe. Segons Francesc, aquest seria un “bell objectiu per a l’any jubilar” i una manera de caminar cap a “una Església més viva i esperançadora”.