Agnieszka Gugała, religiosa polonesa que treballa a Kivu del Nord, a la República Democràtica del Congo, des de fa dues dècades, comparteix la seva experiència en una de les zones més conflictives i violentes d’Àfrica. En una entrevista amb els mitjans vaticans, la missionera explica que la seva vocació va sorgir a l’escola secundària, i després de treballar com a catequista a Polònia, va ser enviada primer a Ruanda i, més tard, al Congo, on ara dirigeix un hospital i un centre de nutrició infantil a Ntamugenga.
La seva tasca diària inclou des de la compra de subministraments fins a la reparació d’infraestructures, a més de fer viatges arriscats a Goma per obtenir medicaments i aliments essencials per a la comunitat. “Aquests viatges són particularment perillosos a causa de la presència de diversos grups rebels que controlen els punts de control de la regió”, va explicar. Gugala ha de negociar sovint per garantir que l’ajuda arribi a la seva destinació.
Kivu del Nord està devastat per conflictes constants, causats per la lluita pel control de recursos naturals valuosos com el cobalt, el coltan i el niobi. “Aquestes riqueses atrauen a més d’un centenar de grups armats, mentre que la població civil pateix les conseqüències de la violència i el desplaçament forçós, amb més de 5,6 milions de desplaçats interns”, va descriure la germana. Tot i la presència d’una missió de pau de les Nacions Unides, la situació continua sent extremadament inestable.
Les missioneres, inclosa Agnieszka, s’esforcen per respondre a la crisi humanitària, proporcionant suport i seguretat a la població local. La seva presència és vital, ja que la seva tasca inclou la cura dels més vulnerables, especialment dones i nens. “Malgrat la pobresa extrema i les condicions de guerra, continuem oferint assistència mèdica i nutricional en el seu centre, que funciona ininterrompudament malgrat el conflicte”, va afirmar Gugala.
Agnieszka i les seves companyes somien amb una pau duradora per a la regió, on la terra és fèrtil i la gent podria viure amb seguretat i dignitat. No obstant això, la presència creixent de jihadistes vinculats a l’Estat Islàmic, procedents de la veïna Uganda, ha agreujat encara més la situació. La missionara va fer una crida a la comunitat internacional “per obtenir suport” i prega “per la força i la salut necessàries per continuar la seva missió en aquest racó oblidat del món”.