Cada any, des del 2017, la comunitat monàstica ecumènica de Taizé organitza trobades d’amistat entre musulmans i cristians. Durant una setmana, un centenar de joves de França i d’arreu del món estan convidats a assistir a les oracions dels altres i a debatre temes com la fraternitat o la misericòrdia. És una oportunitat única per dialogar entre cultures, entre religions, entre nacions. I això, en el context de tensió mundial present, suposa un repte.
Enguany, s’està celebrant amb èxit la setena edició d’aquesta trobada d’amistat entre joves cristians i musulmans. Del 7 de juliol al 12 de juliol de 2024, centeners de joves s’apleguen sota el lema Caminant Junts. “No sempre és fàcil anar a les cases dels altres”, reconeix el pare dominic Jean-François Bour a La Croix. “Estic content que els joves musulmans s’atreveixin a venir a un lloc amb una clara identitat cristiana, el diàleg de vegades pot semblar ingenu, però aquest any, en particular, l’aposta és forta“, va declarar.
Durant aquests dies, a Taizé, s’ofereixen moments de pregària cada dia. També, s’ha habilitat un espai reservat a la pregària musulmana en una de les sales. Enguany, la trobada ha posat l’accent en el fet de compartir en petits grups. D’apropar-se a aquell que és diferent. La iniciativa s’està celebrant en un ambient de respecte mutu, una condició indispensable per participar.
Al matí, un imam, juntament amb un germà de Taizé, dirigeixen les discussions matinals basades en un passatge del Corà i un passatge de la Bíblia. A la tarda, es proposen tallers sobre temes relatius a les relacions entre cristians i musulmans.
“Mai havia entrat en una església i, abans d’avui, mai havia parlat d’aquesta manera amb un cristià“, confessa Rayan, de 19 anys, que va arribar a Taizé amb un grup de la mesquita de Massy (Essonne). I afegeix: “Avui, per exemple, he portat un qamis tot el dia i no he sentit cap mirada, a París m’haurien mirat”.
El seu amic Younès, de 20 anys, diu que a Taizé “no ets cristià, musulmà, jueu, ets abans que res tu mateix, ets un adorador de Déu“. Younès té la sensació que als mitjans de comunicació “es parla molt dels musulmans però sense parlar amb nosaltres, i aquesta és la primera vegada que puc explicar què significa ser musulmà per a mi.”
Marion, jove catòlica de 25 anys, i Ilyas, jove musulmà de 24 anys, es van conèixer l’any passat a Taizé durant la setmana interreligiosa i han continuat en contacte durant tot aquest temps. “Vam crear un grup de WhatsApp amb altres joves per organitzar esdeveniments interreligiosos a Lille, d’on som tots dos, i durant aquestes trobades, hem comprès que ens entenem mútuament, contràriament al que es podria pensar”, explica Ilyas.
L’organitzador d’aquestes jornades d’amistat islamo-cristiana, el germà Jean-Jacques, destaca que a Taizé els joves se senten lliures de ser ells mateixos sense haver de defensar-se. “El nostre objectiu és que cadascú reconegui la profunditat de la fe de l’altre i es respectin mútuament”, conclou.
Campanar a Taizé I Pixabay, @itsviktoriashubert