L’estiu és un temps per poder viatjar per a una part de la població i això implica, així doncs, descobrir nous entorns de la Terra que, possiblement, no s’escapin de la greu crisi ecològica que pateix el planeta, cada vegada més evident i difícil de negar. És per això que, per entendre amb profunditat com actuar davant d’aquesta situació, des del març del 2023, aquest exercici es pot fer llegint Hacia una ecoteología (Fragmenta), un dels llibres més recents del teòleg i sacerdot Victorino Pérez Prieto (Lleó, 1954).
És des d’aquesta obra on l’autor ofereix, influït pel també teòleg i filòsof Raimon Panikkar (1918-2010), la proposta d’apropar-se a una ecoespiritualitat que permeti a creients d’arreu del món observar una Realitat com si fos un teixit inseparable i sense costures. Només així, indica Pérez, es podrà formar part d’un cosmos tot vivint-hi en harmonia i en pau, tal com acostuma a fer-ho ell, també, durant l’estiu.
Com descriuria les seves vacances ideals?
Abans m’agradava molt viatjar, conèixer nous llocs i nova gent, sempre amb gent amb qui pogués parlar, encara que fos en altres idiomes. Ara, ja em vaig sentint gran i tinc menys ànim per a això; m’agrada més la tranquil·litat i passar uns dies relaxat.
Prefereix viatges nacionals o internacionals en aquests mesos? Viatja sol, en família o amb amics?
Cada cop m’agrada més desplaçar-me amb el meu cotxe, sempre amb la meva dona. Dins o fora de la península, però on puguem arribar en uns dies amb tranquil·litat pel nostre compte. Tot i que hi ha excepcions quan tenim alguna invitació.
Quin tipus d’activitats prefereix fer en aquest període (aire lliure, culturals, retirs espirituals)? Incorpora alguna pràctica religiosa o espiritual en les vacances?
Sempre procuro estar en contacte amb l’aire lliure i fer viatges culturals. Els retirs espirituals els faig només quan hi ha una circumstància que m’ho permet. La meva pràctica religiosa o espiritual és la de sempre: faig pregària o meditació diària en silenci i celebro l’eucaristia amb la gent que ho puc fer.
Li resulta fàcil desconnectar del treball i les responsabilitats durant les vacances? I desconnectar de xarxes socials, correu electrònic, etc.?
Des que estic jubilat, no necessito fer dràsticament aquesta separació, ja que puc organitzar jo les meves activitats i acceptar els compromisos de seminaris i conferències com a professor universitari.
Té alguna tradició estiuenca relacionada amb la fe que segueixi cada any?
Soc cristià, la meva pregària i pràctica religiosa sempre té a veure amb això; encara que fa molts anys faig meditació en silenci. He après aquest camí amb el Sadhana i ho he practicat molts anys, després he après i he estat practicant zen diversos anys, i ara segueixo més el mètode de Jalics, que consisteix a prestar atenció al cos, al ritme respiratori i a la recitació del mantra o paraula sagrada.