Francesc: “Les religions estan cridades a oferir harmonia al món”

cropped-fav.png
Salutació rebuda pel pontífex per part d'un líder budista. | Vatican Media

Cap de setmana intens del Papa Francesc a Mongòlia. Després d’arribar-hi divendres passat, aquest diumenge ha presidit una trobada de caràcter ecumènic i interreligiós (un dels actes més esperats) i ha fet el seu tercer discurs des que es troba en aquest país asiàtic, del qual marxarà dilluns 4 de setembre. Així doncs, ha estat rebut amb tots els honors al Teatre Hum, a Ulan Bator, on Francesc s’ha presentat, “com un germà de tots, en nom de la comuna recerca religiosa i de la pertinença a la mateixa humanitat”.

Tenint en compte que el diàleg interreligiós ha representat una de les claus del pontificat de Francesc, en aquesta ocasió s’hi han aplegat un total d’onze representants de creences com ara el xamanisme, el sintoisme, el budisme, l’islam, el judaisme, l’hinduisme i altres confessions juntament amb observadors governamentals i membres del món universitari.

En la seva exposició, Bergoglio ha reflexionat sobre “la necessitat d’enlairar amunt la mirada —referint-se al fet de mirar el cel clar i blau que predomina aquests dies al país— per poder trobar-hi la ruta del camí a la terra“. Una acció que ha de posar en pràctica “tothom”, independentment de quina sigui la seva fe, “des de pelegrins fins a viatgers”, ha reconegut. “Les tradicions religioses comporten un potencial formidable de bé al servei de la societat; per tant, si les persones que tenen responsabilitats polítiques elegissin la trobada i el diàleg amb els altres es contribuiria a posar fi als conflictes que hi ha en molts pobles”, ha subratllat.

El pontífex s’ha referit especialment al concepte d'”harmonia” per tal de definir amb més exactitud “la relació particular” que hi ha entre les religions al món. “No es poden superposar ni homologar, sinó respectar en benefici de la convivència“, ha manifestat. “Us convido a compartir tot aquest bé —ha continuat— per enriquir una humanitat que, en el seu caminar, sovint es troba desorientada per miops cerques de lucre i benestar; i sovint també és incapaç de tornar a trobar el fil conductor”, ha dit el Papa.

“Gastar la vida per l’Evangeli”

Hores abans, és a dir, dissabte 2 de setembre, la catedral de Sant Pere i Sant Pau, a Ulan Bator, va ser l’escenari d’una altra trobada; en aquest cas, del papa Francesc amb els bisbes, sacerdots, missioners, consagrats i agents pastorals de Mongòlia. En aquest sentit, un dels elements simbòlics més destacats d’aquesta escenificació va ser una talla de la Immaculada que va ser rescatada d’un abocador per una dona amb qui Francesc va parlar. Un fet característic de la peça és el seu mantell, elaborat amb petits trossos de tela enviats per tots els catòlics mogols (prop d’uns 1.500, segons les últimes xifres conegudes).

Gastar la vida per l’Evangeli: és una bella definició de la vocació missionera del cristià, i en particular de la manera com els cristians viuen aquesta vocació aquí”, va admetre-hi el pontífex tot recordant el bisbe Wenceslao Selga Padilla, primer prefecte apostòlic i pioner de la fase contemporània de l’Església a Mongòlia, alhora que constructor de la catedral.

Dirigint-se a les desenes de representants eclesiàstics que l’escoltaven, el papa va destacar la feina dels sacerdots, consagrats, consagrades i agents pastorals al país: “És com la vostra targeta de presentació, que us ha fet guanyat respecte i estima pels molts beneficis que heu aportat en infinitat de camps diferents; des de l’assistència fins a l’educació, passant per l’atenció sanitària i la promoció cultural. Us animo a prosseguir en aquest camí fecund i benèfic per a l’estimat poble mongol. Jo estic amb vosaltres i de tot cor us dic: gràcies, gràcies pel vostre testimoniatge, gràcies per la vostra vida gastada per l’Evangeli”, va reconèixer.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia