Les Jornades de Teologia del Bisbat d’Urgell exploren la relació neuronal i teològica

cropped-fav.png
Un moment de la presentació, dimecres passat. | Bisbat d'Urgell

Durant els dies 30 i 31 d’agost s’han celebrat les tradicionals Jornades de Teologia al Seminari Diocesà d’Urgell. En aquesta ocasió, la seva presentació va tenir com a fil conductor la relació entre les neurociències i la teologia, raó per la qual els ponents que van donar-ne el tret de sortida dimecres al matí van ser, d’una banda, el doctor Jaume Duran, metge, i, de l’altra, el doctor en teologia i filosofia Francesc Torralba.

En un acte que va ser presidit per l’arquebisbe d’Urgell, monsenyor Joan-Enric Vives, i que va comptar amb la participació de 120 persones inscrites, les dissertacions que van fer-s’hi van tractar de fer una dissertació sobre el comportament espiritual dels éssers humans, un dels aspectes que va analitzar el prelat en la seva presentació: “Som, segons Sant Pau, esperit, ànima i cos, ¿però això té sentit avui dia?“, va preguntar-se el bisbe d’Urgell.

Tractant de donar resposta a aquesta pregunta, el doctor Duran va exposar a bastament que les neurociències, un camp científic dedicat a l’estudi del sistema nerviós i especialment del cervell, han donat llum sobre la complexa naturalesa de la persona humana, i, per això, en els darrers anys, els avenços en el camp científic han revelat com el cervell entra “en el camp de la transcendència espiritual“.

Així és com, en aquest vessant espiritual, s’ha demostrat que les persones que preguen “poden ampliar la seva capacitat cognitiva“. En aquest sentit, és al lòbul parietal on hi ha, segons aquest metge, una àrea específica que es relaciona amb experiències de caràcter religiós. Un element que, en aquest sentit, “s’ha de tenir en compte a l’hora de definir la relació entre la neurobiologia i l’experiència espiritual”, va dir. A més, aquest investigador va voler incidir en el fet que les neurociències han proporcionat, en el transcurs de les últimes dècades, una comprensió “més rica i matisada” de la persona humana en demostrar com les seves capacitats espirituals, ètiques i emocionals estan arrelades en una “base biològica”, va manifestar.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia