El papa Francesc revela que està treballant en una segona part de Laudato Si’

cropped-fav.png

El papa Francesc està escrivint la segona part de Laudato Si’ per actualitzar el missatge d’aquesta encíclica publicada l’any 2015. Ho va confirmar el mateix pontífex el passat dilluns al matí durant una audiència amb una delegació d’advocats dels països membres del Consell d’Europa, als quals va voler agrair “la seva important contribució a la promoció de la democràcia i el respecte de la llibertat i la dignitat humana”.

“L’estat de dret està al servei de la persona humana i té per objecte protegir la seva dignitat, i això no admet cap excepció”, va recordar Francesc als signataris de la Declaració de Viena, que demana als estats membres del Consell Europeu el seu compromís amb l’estat de dret i la independència de la justícia. En aquest aspecte, el pontífiex va reconèixer la importància de la determinació dels advocats, que reclamen que “l’estat de dret mai es faci objecte de la més petita excepció, fins i tot en temps de crisi”.

Convençut que no són només les crisis les que suposen amenaces per a les llibertats i l’estat de dret en les democràcies, el Papa també va prevenir als advocats davant l’avenç d’una “concepció errònia de la naturalesa humana i de la persona humana”, una concepció que, segons el pontífex, “afebleix la seva pròpia protecció i que obre a poc a poc a greus abusos sota aparença de bé”.

En aquest aspecte, i recordant unes paraules pronunciades davant el Parlament Europeu el 25 de novembre de 2014, Francesc va reiterar que “el fonament de la dignitat de la persona humana resideix en el seu origen transcendent, que prohibeix, per tant, qualsevol violació; i aquesta transcendència exigeix que, en cada activitat humana, la persona sigui posada al centre i no es trobi a la mercè de les modes i poders del moment“.

“No hem d’oblidar mai que les joves generacions tenen dret a rebre de nosaltres un món bonic i habitable, i que això ens investeix en deures seriosos en relació amb la creació que hem rebut de les mans generoses de Déu”, va manifestar Francesc als juristes abans de mostrar-los la seva gratitud per la cura que dirigeixen a la casa comuna i pel seu “compromís de participar en l’elaboració d’un marc normatiu en favor de la protecció del medi ambient”.

Amb aquestes paraules, el Papa va donar forma a un discurs en què va incidir novament en una de les idees troncals de Laudato Si’: que l’ésser humà no es pot separar de la resta d’elements del planeta i que no pot haver-hi justícia social sense justícia ambiental. Inspirada pel Càntic de les criatures de Sant Francesc d’Assís i publicada el 24 de maig de 2015, Laudato Si’ és una crida urgent que recorda que “protegir la nostra casa comuna inclou la preocupació d’unir a tota la família humana en la cerca d’un desenvolupament sostenible i integral, perquè sabem que les coses poden canviar”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia