El règim de Nicaragua acusa de “terrorisme” la UCA i confisca tots els seus béns materials i econòmics

cropped-fav.png
Treballadors de la UCA retiren de l’altar major de la capella al Crist crucificat. | UCA

El règim de Daniel Ortega i Rosario Murillo ha obert una causa penal per delicte polític de “terrorisme” i ha confiscat tots els béns materials i econòmics de la Universitat Centreamericana de Nicaragua (UCA).

La institució universitària fundada per la Comanyia de Jesús ha rebut la notificació per part del Jutjat Desè Districte Penal d’Audiències Circumscripció Managua, a càrrec de la jutgessa Gloria María Saavedra Corrales. “A raó d’això, la UCA suspèn a partir d’avui totes les activitats acadèmiques i administratives, fins que sigui possible reprendre-les de manera ordinària, la qual cosa serà informat a través dels canals de comunicació oficials de la Universitat”, ha informat la institució a través d’un comunicat.

La resposta de la Companyia no s’ha fet esperar, i en un comunicat emès per Jesuïtes Centreamèrica tot just després de la notícia ha demanat que “sigui immediatament revertida i corregida la dràstica, inesperada i injusta mesura adoptada per l’òrgan judicial”. També ha exigit el “cessament de la creixent agressió governamental en contra de la Universitat i els seus integrants” i que “es busqui una solució racional en la qual imperi la veritat, la justícia, el diàleg i la defensa de la llibertat de càtedra”.

Considerat l’últim reducte de llibertat a Nicaragua enmig d’un clima de persecució a l’Església i a totes les seves institucions, la repressió a la UCA arriba com a represàlia pel paper que va jugar la institució durant les manifestacions civils en contra de la reforma de la seguretat social. Aleshores, la universitat va acollir diverses marxes organitzades per la societat com a protesta per la repressió d’Ortega sobre els dissidents. També va obrir les portes als estudiants que van haver de refugiar-se de la persecució per part del règim.

La consternació per aquesta nova mesura del govern d’Ortega i Murillo ha generat reaccions a molts llocs i també a Catalunya. Com la de Xavi Casanovas, professor a la càtedra ètica de l’Institut Químic de Sarrià. “De la UCA van sortir els germans Cardenal, les croades d’alfabetització; ha estat un focus de cooperació, solidaritat i formació per milers de persones a Nicaragua amb un impacte global”, ha defensat des del seu compte de Twitter el també exdirector de Cristianisme i Justícia.

De moment, la confiscació del govern nicaragüenc ha portat als treballadors del centre a desmuntar de l’altar major de la seva capella al Crist crucificat. Al mateix temps, la por a una hipotètica ocupació militar ha propiciat l’evacuació dels treballadors i estudiants que des de feia uns dies havien iniciat el procés de matriculació del curs lectiu, que havia de començar el pròxim dilluns 21 d’agost. D’altra banda, segons ha revelat el mitjà Divergentes, diversos directius del centre ja haurien abandonat Nicaragua.

La decisió del govern de Nicaragua fa així un pas més en el procés obert el passat 9 d’agost, quan va decidir congelar els comptes bancaris d’aquesta institució dirigida pels jesuïtes, que ha passat a ser la 26a universitat privada confiscada pel règim sandinista durant els darrers.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia