Entre els sants que es veneren avui recordem sant Genís de Roma. Formava part d’una colla d´actors que representava a Roma, davant l´Emperador Dioclecià, una obra que ridiculitzava les cerimònies dels cristians. A mitja representació, quan Genís era batejat de forma burlesca, va identificar-se totalment amb el paper que representava i va descobrir la força de l’Evangeli proclamant la seva fe en Jesús. Davant l’evidència de la seva fe, l’emperador mateix ordenà que fos executat. Aquest fet hauria tingut lloc a les darreries del s. III. Sant Genís de Roma és venerat com a patró dels actors i actrius. Es representa amb túnica i amb una màscara d’actor a la mà o als seus peus. També es celebra sant Genís d’Arles, notari i màrtir, que morí a Arles el 303 i que sovint es confon i s’aparella amb el seu homònim.
Un altre sant que es destaca avui és sant Lluís IX, rei de França. Era fill de Lluís VIII i Blanca de Castella i nasqué el 1214. Casat amb Margarida de Provença, pujà 11 fills. Propicià la construcció de catedrals, la fundació de la Sorbona, l’obertura de centres d’acolliment… També arbitrà en les lluites feudals amb imparcialitat pacificadora i promogué un projecte modern d’estat entès com a defensor del bé comú. Quan peregrinà a Terra Santa, fou segrestat. Ja rescatat, féu construir la Sainte Chapelle de París. Intentà impregnar d’Evangeli i de franciscanisme la seva vida i la seva acció de govern. El 1270, a Tunísia, adreçant-se de nou a Palestina, el tifus li reduí l’exèrcit i, enmig del fracàs i l’abandó, morí ell mateix. És el patró dels terciaris franciscans i dels secretaris judicials.
Encara un altre sant remarcable d’avui és sant Josep de Calassanç, prevere. Nascut a Peralta de la Sal, estudià a Lleida i a València. Un cop ordenat, fou Vicari General de la Seu d’Urgell. El 1592 es desplaçà a Roma on treballà en l’educació d’infants i joves. Amb altres col·laboradors, fundà les Escoles Pies i hi esmerçà la seva vida. El projecte es propagà aviat a l’Europa central. Els darrers anys els visqué patint les intrigues i denúncies dels propis companys que aconseguiren esmicolar l’ordre. Morí el 1648, als 90 anys. Amb el temps, l’ordre es va reconstruir recuperant el carisma del seu fundador. És patró de les escoles cristianes i model de pedagogs cristians.
També recordem avui:
El martiri dels beats Miquel Caralho, jesuïta, Pere Vázquez, dominic, Lluís Sotelo i Lluís Sasanda, preveres franciscans, i Lluís Baba, franciscà, a Ximabara (Japó), el 1624.
El martiri del beat Pau-Joan Charles, prevere, a Rochefort (França), el 1794.
El martiri del beat Lluís Urbano Lanaspa, prevere dominic, a València, el 1935, víctimes de la Guerra Civil.