Papa Francesc: “L’explotació de les persones migrants a l’Àfrica del nord és criminal”

jordpacheco
Francesc durant la roda de premsa al vol de tornada a Roma. | Foto: Daniel Ibáñez - ACI Prensa.

“L’explotació dels immigrants al nord de l’Àfrica és criminal”. Amb aquestes paraules va expressar el papa Francesc, un cop més, la seva preocupació per la situació dels milers de persones migrants que, en l’intent d’arribar a Europa, queden atrapades en condicions infrahumanes en diferents països del nord del continent africà.

Francesc es va referir a aquest tema durant la roda de premsa a bord de l’avió de retorn a Roma després d’uns dies a Lisboa amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut. “El Mediterrani és un cementiri, però no és el més gran. El cementiri més gran és el nord de l’Àfrica”, va assegurar Bergoglio. En aquest sentit, va referir-se també a la seva intenció d’assistir, el pròxim 22 de setembre, a la tercera edició de les “Trobades del Mediterrani”, esdeveniment que reunirà a Marsella a 120 joves i 30 bisbes catòlics de països de la conca mediterrània per, tal com va subratllar Francesc, “reflexionar seriosament sobre el drama dels migrants”.

En aquest context, el pontífex va recomanar —com ha fet altres vegades— la lectura de Germanet (Blackie Books), el llibre en què Ibrahima Balde, un jove natural de Guinea Conakry, descriu les terribles circumstàncies que va viure durant un viatge que el va portar des del seu país fins a Irun (País Basc). Mogut pel desig de buscar al seu germà petit, que va marxar a Líbia sense que ell ho sabés, Balde va viure una odissea de tres anys durant la qual, com recorda el Papa, va ser capturat, torturat i esclavitzat. “Aquest llibre es llegeix en dues hores, val la pena. Llegiu-lo i veureu el drama dels migrants abans d’embarcar-se”, va insistir Francesc, per després recordar el treball de Mediterranea Saving Humans per rescatar els migrants que durant les darreres setmanes han quedat atrapats al desert entre Tunísia i Líbia.

Pregar per la pau “sense publicitat”

Durant la roda de premsa, el pontífex també va explicar als periodistes per què va optar per pregar en silenci a la Capella de les aparicions durant la seva visita al santuari de Fàtima. “Vaig pregar a la Mare de Déu i vaig pregar per la pau. No he fet publicitat. Però vaig pregar. I hem de repetir constantment aquesta pregària per la pau. Ella, en la Primera Guerra Mundial, va demanar això. I aquesta vegada he demanat a la Mare de Déu. Vaig pregar, però sense fer publicitat”, va detallar Francesc.

Preguntat pels suposats problemes de visió que el van portar a improvisar, en lloc de llegir, alguns dels discursos a Lisboa, Francesc va aclarir que en una de les intervencions, el motiu pel qual va “tallar” va ser que tenia un llum davant que l’impedia llegir. I en referència a l’escurçament d’algunes de les seves homilies, es va expressar així: “Jo, quan parlo intento fer-ho el més clar, intento la comunicació. Vosaltres heu vist que fins i tot en l’homilia acadèmica vaig fer algunes bromes, que acostumo a fer per controlar la comunicació. Amb els joves, he procurat a anar a les parts essencials dels discursos en funció de com sentia la comunicació”, va explicar Bergoglio. “Els joves no tenen molt de temps d’atenció —va afegir—. Pensa que si fas un discurs clar amb una idea, una imatge, un afecte, et poden seguir vuit minuts”. Seguidament, el papa Francesc va tornar a recordar la necessitat de millorar les homilies. “L’homilia ha de ser breu, amb un missatge clar i afectuós”.

Durant la roda de premsa, en la qual va aparèixer també el tema dels abusos sexuals a menors en el si de l’Església portuguesa i el de l‘acollida a les parelles homosexuals, el Papa va confirmar el seu bon estat de salut. “Els punts me’ls han tret, faig una vida normal, porto un cinturó que he de tenir durant dos mesos per evitar un despreniment de les vísceres abdominals fins que els músculs siguin més forts”, va explicar referint-se a l‘operació a què va ser sotmès a inicis de juny a Roma.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia