Francesc s’acomiada dels joves durant la Missa de clausura de la JMJ: “Vostès són un signe de pau per al món”

cropped-fav.png
El papa Francesc, aquest diumenge al parc Tejo de Lisboa. | Foto: Vatican Media

“De retorn a casa, continuïn resant per la pau, vostès són testimoniatge de com les diverses nacionalitats, llengües, històries poden unir. Vostès són l’esperança per a un món diferent”. Amb aquestes paraules, pronunciades durant l’al·locució prèvia al res de l’Àngelus, s’ha acomiadat el papa Francesc dels centenars de milers de joves que aquest diumenge han assistit a la missa d’enviament missioner i cloenda de la Jornada Mundial de la Joventut Lisboa 2023.

En una cerimònia que ha tingut lloc al Parc Tejo de la capital portuguesa, i que s’ha celebrat encara amb la ressaca de l’emotiva i multitudinària Vigília de la nit anterior, el papa Francesc ha afirmat que després d’aquest “esdeveniment de gràcia, tots nosaltres hem rebut, i ara, que ens preparem per a tornar a casa, el Senyor ens fa sentir la necessitat de compartir i de donar també nosaltres, testimoniant amb alegria i gratuïtat el bé que Déu ha posat en els nostres cors”.

Visiblement cansat després d’una setmana repleta d’actes, el pontífex, que farà 87 anys el pròxim mes de desembre, ha instat als joves a conservar el record d’allò que han viscut aquests dies a Lisboa: “Mantinguin presents en la seva ment i en el seu cor els moments més bells. Perquè així, quan arribin els inevitables moments de cansament i de descoratjament, i tal vegada la temptació de deixar de caminar o de tancar-se en vostès mateixos, reavivin les experiències i la gràcia d’aquests dies, perquè ―no ho oblidin mai― aquesta és la realitat, això són vostès: el sant Poble de Déu que camina en l’alegria de l’Evangeli!”, ha expressat Francesc.

El Papa també ha aprofitat l’ocasió per manifestar el seu agraïment al cardenal patriarca de Lisboa, Manuel Clemente, a tota l’Església i el poble portuguès, als voluntaris de la JMJ i a la ciutat de Lisboa per haver acollit aquest esdeveniment. Francesc també ha tingut un record especial per a sant Joan Pau II, impulsor d’una trobada mundial amb joves catòlics que enguany ha arribat a la 37a edició.

“No tinguin por”

Prèviament, durant la missa d’enviament missioner i cloenda de la JMJ, que ha comptat amb la presència de 700 bisbes i 10.000 capellans de tot el món, Francesc s’ha adreçat al jovent aplegat al recinte, per demanar-los que no tinguin por. “Els dic una cosa molt bella: ara és Jesús mateix qui els està mirant, Ell els coneix i llegeix en el vostre interior; l’esperança que els fa cremar el cor, l’amor que posen en cada cosa. Brillin amb la llum de Crist. Escoltin-ho a Ell per a ser també vostès llum del món. I no tinguin por, perquè el Senyor els estima i camina al vostre costat. Amb Ell la vida ressorgeix, sempre”, ha advertit.

“A vostès, joves —ha afegit Francesc— que conreen somnis grans, però sovint ofuscats pel temor de no veure’ls realitzar-se; a vostès, joves, que a vegades pensen que no seran capaços; a vostès, joves, temptats en aquest temps pel descoratjament, per jutjar-se fracassats o per intentar amagar el dolor disfressant-lo amb un somriure; a vostès, joves, que volen canviar el món i lluitar per la justícia i la pau; a vostès, joves, que li posen ganes i creativitat, però que els sembla que no és suficient; a vostès, joves, els dic que l’Església i el món els necessiten com la terra necessita la pluja, que són el present i el futur; sí, precisament a vostès, joves, Jesús els diu: ‘No tingueu por'”.

Amb aquest missatge encoratjador pels joves, i a falta encara de la trobada amb voluntaris de la JMJ i de la cerimònia d’acomiadament, Francesc ha tancat oficialment la JMJ anunciant que Seül, la capital de Corea del Sud, serà la seu de la pròxima trobada l’any 2027. Abans, però, ha exhortat al jovent a participar en el Jubileu dels joves que tindrà lloc a Roma durant l’any 2025.

D’aquesta manera, el papa Francesc ha posat fi a cinc dies intensos que l’han portat a pronunciar diversos discursos i reunir-se, entre altres, amb les autoritats de Portugal, amb l’Església portuguesa, amb víctimes d’abusos, amb joves universitaris i representants de centres d’assistència del país; a més, a banda de presidir el Via Crucis i la Vigília, el pontífex ha mantingut l’acostumada reunió amb els jesuïtes del país —cosa que fa en tots els viatges apostòlics— i ha viatjat al santuari de Fàtima.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia