Francesc torna a reivindicar a Fàtima una Església “acollidora i sense portes” que doni cabuda a tothom

cropped-fav.png
Francesc, durant la seva visita a Fàtima. | Foto: JMJ

“La petita capella on ens trobem és una bella imatge de l’Església: acollidora i sense portes, un santuari a l’aire lliure, al cor d’aquesta plaça que evoca una gran abraçada materna”. Amb aquestes paraules ha iniciat el papa Francesc el seu discurs aquest dissabte, penúltim dia de la Jornada Mundial de la Joventut, a la Capella de les Aparicions del Santuari de Fàtima. Allà, en un dels actes més espirituals i matiners del viatge apostòlic a Portugal, el pontífex ha estat rebut per uns 200.000 pelegrins, molts dels quals hi han passat la nit per veure’l arribar ben d’hora. Ho ha fet just després d’arribar-hi a bord d’un helicòpter de l’exèrcit de l’aire lusità.

En aterrar amb l’helicòpter militar que l’ha portat fins al santuari, Jorge Mario Bergoglio ha recorregut dins el seu vehicle oficial l’esplanada que envolta la petita capella de la verge de Fàtima, un dels espais més simbòlics de la tradició catòlica després que la Mare de Déu hi aparegués davant l’estupefacció de tres pastorets l’any 1917. Un espai que l’ha servit, després de fer el res del Sant Rosari en diversos idiomes amb alguns joves malalts, per referir-se, ja durant la seva al·locució, al seu desig de convertir l’Església en “un lloc sense portes perquè tothom hi pugui entrar“.

En aquesta segona visita del pontífex a Fàtima (la primera va ser el 2017, quan va canonitzar-hi dos els dos pastors), ha insistit que l’Església “també és com una mare que té el cor obert per a tots els seus fills, sense exclusions”. Una consideració que ha resumit amb una sola frase: “Som aquí com a Església Mare“. D’aquí que Francesc es volgués referir, posteriorment, al paper desenvolupat per Maria, “que va sortir sense tardança amb aquest afany d’ajudar, de ser-hi present”, que va acollir primer i va assenyalar després Jesucrist, arran de la seva mort, perquè els apòstols el seguissin. “Cada cop que venim a Fàtima recordem això: que aquí es va fer present de manera especial, per acabar amb la incredulitat de tants. I aquí es troba, la nostra mare i senyora capturada, entre nosaltres, per sentir-la molt més a prop”, ha manifestat amb emoció continguda.

“La Verge sempre acompanya, mai no és protagonista. Maria a la seva vida no fa altra cosa que acollir i assenyalar Jesús. Aquests són els dos gestos de Maria: ens acull a tots i assenyala Jesús. Cada cop que venim aquí els recordem. Maria, aquí, a Fàtima, es va fer present d’una manera especial perquè la incredulitat de tants cors s’obrissin a Jesús”, ha improvisat Francesc durant el que ha estat el seu setè discurs d’aquesta setmana a Portugal.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia