Guies i Scouts d’Europa és un moviment educatiu que busca una formació integral de nens i joves a través del mètode scout i la formació cristiana. Des que va néixer fa més de 65 anys, aquest moviment té més de 71.000 membres a 26 països de tota Europa, i està reconegut per la Santa Seu com una associació privada de fidels. Actualment, a Catalunya tenen presència a Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Igualada i Sant Celoni. Aquests dies, una trentena d’ells es troben a la Jornada Mundial de la Joventut, a Lisboa. El seu equip de comunicació ha atès les preguntes de Flama el mateix dia que hi ha arribat el papa Francesc.
Quants pelegrins esteu a Lisboa?
Des de Catalunya hem vingut una trentena de joves de més de 17 anys per servir com a voluntaris juntament amb 800 scouts i guies de 15 països de la nostra associació.
Com està sent la vostra experiència allà?
Estem gaudint moltíssim de la vida en comunitat i de l’esperit scout. Durant aquests dies, estem fent diversos serveis a les parròquies i als esdeveniments de la JMJ, fet que ens permet viure intensament aquesta trobada i, alhora, mostrar el nostre moviment al món. A més, sempre és una alegria retrobar-se amb centenars de persones que són scouts de tota Europa, que viuen el mateix esperit de servei i de fe.
Així doncs, heu conegut altres grups de guies i scouts d’altres parts del món. Com ha estat la trobada?
Com hem dit, aquests dies ens trobem en un campament amb 800 joves de 15 països de la Unió Internacional de Guies i Scouts d’Europa. Tot i això, durant els esdeveniments hem pogut veure scouts d’altres associacions, com el Moviment Scout Catòlic. És una alegria poder veure com milers de joves viuen la fe catòlica a través de l’escoltisme.
Quin ambient es respira a Lisboa ara mateix?
És una alegria veure tants joves d’arreu del món compartint el regal de la fe, i també posant-la al servei dels demés. Tots els nostres voluntaris han transmès aquest ambient festiu i d’alegria que es respira ara mateix de Lisboa.
Es pot tenir 20 anys i creure en Déu, avui dia?
Sí, n’estem convençuts. En concret, a Guies i Scouts d’Europa, oferim una proposta molt atractiva, com és la de formar part d’una comunitat i viure la fe a través de la natura i el servei als demés, una experiència que ens diu que tots els joves estan cridats a servir a Déu i a l’Església.
Preferiu les misses en llatí o les cançons amb guitarra?
Aquests dies, i quan ens juntem amb tots els membres de la nostra associació, fem les misses en llatí, ja que és l’idioma universal de l’Església i ens ajuda a connectar amb tothom durant la celebració. Tot i això, veiem la Santa Missa com una celebració, i, com a tal, sempre intentem animar-la amb cants alegres i animats. També tenim una coral que anima totes les celebracions en les quals formem part, i és que com diu el vuitè article de la Llei Scout, “l’scout és amo de si mateix, somriu i canta davant les dificultats”.
Sou més de pregar o d’actuar per millorar la societat?
Un des objectius de l’escoltisme, com va plantejar el seu fundador, Robert Baden Powell, és deixar el món millor del que l’hem trobat, i per tant no perdem de vista el món que ens rodeja a través del servei als demés i a l’Església. Això sí, com a cristians som conscients que sense Déu no podem fer res de tot això i la pregària i els sagraments esdevenen fonamentals a l’hora de viure el nostre moviment.
Què és el que més us preocupa dels problemes del món, en aquests moments?
Com a associació, ens preocupen especialment les guerres i els conflictes entre països. Guies i Scouts d’Europa va néixer l’any 1956 després de la Segona Guerra Mundial, precisament amb l’objectiu de reconstruir la confiança dels joves en el nostre moviment. En aquest sentit, al estar presents en més de 26 països, volem fomentar la fraternitat europea, i, com diu la nostra Promesa, pretenem estendre-la més enllà de les fronteres. Això ho intentem transmetre als nostres joves i infants, i la nostra missió és la germanor i la fraternitat entre països, que es veu reflectida en les nostres activitats internacionals.
Alhora, com a cristians, també ens preocupa la dignitat de la persona humana a nivell integral, des del naixement fins a la mort, i al mateix temps a nivell identitari. Creiem que tota persona té un valor inestimable, que les persones són més importants que les coses i que la mesura de cada institució es basa en si amenaça o millora la vida i la dignitat humana. Per això, des de la nostra associació busquem enfortir els trets diferencials de les persones i treballar sobre aquesta dignitat.