“Desgraciadament, rebre escopinades, acusacions i insults no són res de nou per als cristians de Terra Santa. Però l’augment exponencial d’aquests fenòmens, particularment a la Ciutat Vella de Jerusalem, s’han convertit en motiu de preocupació per a la comunitat cristiana i per a les autoritats israelianes, que diuen estar fent tot el possible per a evitar-lo: però sense molt d’èxit fins ara”.
Així explica Pierbattista Pizzaballa, patriarca llatí de Jerusalem, la situació pel que fa a la violència que pateixen els cristians a Terra Santa. Entrevistat pel portal Vatican News, el patriarca, que serà creat cardenal pel papa Francesc en el pròxim consistori del 30 de setembre, afirma que “hi ha un clima general de violència al país que hem vist tant a la societat israeliana com a la palestina. Així que aquesta cultura general de polarització també afecta a tot això”.
Amb una comunitat cristiana que se sent objecte d’atacs indiscriminats basats en la violència religiosa, l’odi i el menyspreu religiós, el patriarca adverteix del risc que aquesta tensió, ràbia i descontentament, es traslladin fins i tot dins de la mateixa comunitat.
Preguntat sobre si els llocs cristians tenen la suficient protecció, Pizzaballa respon amb contundència: “No volem protecció, volem garanties, volem drets: volem viure com a ciutadans lliures en un Estat democràtic”. Per a garantir-ho, el purpurat assegura que correspon a les autoritats del país, les israelianes i les palestines, “garantir que totes les realitats de la terra, independentment de la seva filiació religiosa, cultural, ètnica o de qualsevol altre tipus, estiguin cobertes”.
En aquest sentit, Pizzaballa reconeix que el patriarcat està en contacte amb la policia, que està rebent molta pressió per part dels mitjans de comunicació. Malgrat tot, els cossos de seguretat han efectuat detencions durant les darreres setmanes per aquest motiu. “En canvi —adverteix— per part del govern hi ha menys atenció, potser perquè ara tenen altres prioritats. En qualsevol cas, el president de l’Estat d’Israel és molt actiu i ha parlat molt clar, públicament, en contra de tot això”.
Malgrat la preocupació per la situació, el patriarca no veu que el context actual pugui ser considerat com de persecució contra els cristians. “Quan es parla de persecució, penso en el que ha fet l’autodenominat Estat Islàmic (EI) a Síria i l’Iraq. Nosaltres no estem en aquesta situació. Hi ha problemes, això segur, però no som perseguits”, conclou.