Líders religiosos de Kènia insten al president Ruto a aturar l’onada de violència: “No permeteu que el país continuï per aquest camí”

cropped-fav.png
El president de Kènia, William Ruto, en una visita a Korea el passat mes de novembre. | Rep. de Corea, Wikimedia Commons

“El patiment que estan vivint els kenyans els empeny a una desesperança que fàcilment pot inspirar una insurrecció“. Amb aquestes paraules d’advertència s’han expressat diversos líders religiosos de Kènia preocupats pel clima de violència desfermat al país durant els darrers dies arran de les manifestacions contra l’elevat cost de vida.

Ho han fet a través d’una declaració col·lectiva firmada per representants de la Conferència Episcopal de Kenya (KCCB, per les seves sigles en anglès), del Consell Nacional d’Esglésies de Kenya (NCCK) i del Consell Suprem de Musulmans de Kenya (SUPKEM). En la missiva, els líders demanen al president William Ruto que “no permeti que el país baixi pel camí de la insurrecció”.

Segons ha informat Jeremy Laurence, portaveu de l’Oficina de Drets Humans de l’ONU, les manifestacions han deixat almenys 23 morts durant la darrera setmana. “Estem molt preocupats per la violència generalitzada i les denúncies d’ús innecessari o desproporcionat de la força, inclòs l’ús d’armes de foc, per part de la policia durant les protestes a Kenya”, assenyala Laurence.

El detonant de les protestes es va produir el mes passat, quan Ruto —que va ser investit president el mes de setembre de 2022— va signar una Llei de Finances 2023 que augmentava els impostos en un país en el qual la població ja patia des de feia temps per la pujada dels preus dels productes bàsics. En resposta a aquesta decisió, el líder de l’oposició, Raila Omolo Odinga, va convocar protestes a tot el país en un intent, segons alguns, de forçar el col·lapse del govern.

La recent crida d’Odinga a emprendre més manifestacions aquesta setmana ha posat en alerta els representants religiosos, que, en un intent de demanar moderació, han reconegut la ‘direcció equivocada’ que ha pres la nació africana. “Com a líders religiosos, hem escoltat el poble de Kènia i reconeixem que arribat el moment de ‘Recuperar el nostre país’. No hem de permetre que els interessos egoistes dels líders polítics destrueixin la nostra pàtria i ens empenyin a la misèria”, afirmen.

En relació amb la Llei de Finances 2023, els clergues n’han demanat al president Ruto la derogació per poder “revisar la pesada càrrega fiscal” que imposa als kenyans. “Mantenir els nivells impositius vigents donarà als ciutadans l’oportunitat de recuperar els seus mitjans de subsistència i inspirarà esperança per al futur”, reclamen.

En aquest sentit, els representants de les diverses confessions religioses presents al país demanen a Ruto l’adopció de “polítiques i estratègies que donin esperances als kenyans, i abordant al mateix temps el repte econòmic a curt i llarg termini”. “La tensió, la violència i el vessament de sant estan empitjorant la situació del poble de Kènia, en lloc de resoldre els problemes pels quals està lluitant. Resistim-nos tots a la incitació i la provocació a la violència i la destrucció, que destruiran el que som i el que representa la nostra nació”, conclouen.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia